Örökbefogadó szüleinél marad a nevelőanyjától elvett Sorina

Elutasította a craiovai ítélőtábla a legfőbb ügyész kérelmét, így nem vizsgálják felül az arámabányai kislány örökbefogadásáról szóló határozatot. A döntés nyomán a nyolcéves Sorina továbbra is örökbefogadó szüleinél, a román-amerikai kettős állampolgársággal rendelkező Săcărin házaspárnál maradhat.

Csütörtökön többtucatnyian gyűltek össze a craiovai ítélőtábla épülete előtt, hogy támogatásukról biztosítsák az arámabányai Şărămăt házaspárt, amelynek tagjai hivatásos nevelőszülőkként örökbefogadásáig nevelték a kislányt. "Sorina, szeretünk!", "Együtt Sorináért" - többek között ilyen feliratú táblákat tartottak a kezükben az összegyűltek, és azt mondták, azt akarják, hogy a bíróság szolgáltasson igazságot.

Múlt héten a craiovai ítélőtábla elutasította a legfőbb ügyész másik igénylését is, amelyben az örökbefogadás érvénytelenítését kérte. Az eddig a Mehedinţi megyei arámabányai, hivatásos nevelőszülőknél élő kislányt egy Amerikai Egyesült Államokban élő román házaspár fogadta örökbe.

A gyermek helyzete azután került a közvélemény figyelmének középpontjába, hogy júniusban felvételek jelentek meg arról, amint egy ügyész maszkos rendőrök kíséretében kivonszolja a gyereket nevelőszülei otthonából, miközben Sorina nagyon sír, és azért küszködik, hogy ne szakítsák el hivatásos nevelőanyjától, aki hét éven át nevelte.

Az eset után tartott sajtótájékoztatón az ügyész, Maria Piţurcă azt mondta, a kislány nagyon izgatott, zaklatott volt, amikor érte mentek, neki kellett közbelépnie, hogy megnyugtassa, aztán sikerült ölbe vennie és átadnia az őt örökbe fogadó házaspárnak.

Megmaradhat posztján az ügyész

Szintén csütörtökön született döntés arról, hogy Maria Piţurcă az ügyészségen maradhat. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege elutasította a felfüggesztésére vonatkozó kérelmet, amelyet az Igazságügyi Felügyelet nyújtott be. Maria Piţurcát ugyanakkor csütörtökre beidézték az igazságszolgáltatásban elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály székhelyére, hogy tudomására hozzák: bűnvádi eljárás indult ellene visszaélésszerű magatartás miatt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?