Szekérről Lamborghinibe – új orvosi eszközöket adtak át Csíkszeredában

Ünnepélyesen átadták azokat az orvosi készülékeket a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház részére, amelyeket a MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány együttműködése által sikerült megvásárolni. A kórház szakemberei minőségi ugrásként értékelik az új eszközök használatát, amely által jelentősen nőtt a betegellátás színvonala.

Villogó mentőautó fogadta a sajtó képviselőit a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház bejáratánál. Ezúttal szerencsére nem egy balesetről kellett beszámolniuk az újságíróknak, hanem a kórház új eszközeit bemutató sajtótájékoztatóra érkezve először éppen a kitűnően felszerelt, új mentőautóval ismerkedhettek meg.

A sajtóeseményen jelen volt Potozky László a Polgár-Társ Alapítvány igazgatója, aki bevezetőjében elmondta, nem csupán az eszközök beszerzése, hanem maga az átadás folyamata is óriási örömmel töltötte el. Borviz Levente, a MOL Románia kiskereskedelmi igazgatója úgy fogalmazott: cégük számára öröm, ha valamit adhatnak a közösségnek. A vállalat Románia-szerte támogat művészeket, sportolókat, közösségi projekteket és a csíkszeredai intézményen kívül a bukaresti Marie Curie Sürgősségi Gyermekkórházat, ahol helikopter leszállópályát építenek ki.

Dr. Konrád Judit kórházmenedzser kiemelte, hogy a már használatban lévő eszközök által minőségibb, kényelmesebb ellátást tudnak biztosítani a betegek részére. Elmondta, hogy a bemutatott, jól felszerelt, hiánypótló mentőautó által átszervezhetik betegek szállítását is.

Megvalósult álmok

A kórház érintett osztályainak orvosai szemléletesen érzékeltették az eszközök jelentőségét: Dr. Füstös Annamária, az újszülött gyógyászati osztály vezetője úgy fogalmazott, „olyan ezeket az eszközöket használni a régiek után, mint egy szekérről átülni egy Lamborghinibe”. Az újszülött osztályra vásárolt kék fényű lámpák megrövidítik a kezelés idejét, az újraélesztő asztal pedig az elmúlt éjszaka is használatban volt.

Dr. Holló Gergely, az onkológiai osztály főorvosa elmondta, az általuk kezelt betegek egy részén nem tudnak segíteni, de mindent megtesznek azért, hogy a beavatkozások ideje alatt a kezelésekre érkezők komfortosan érezzék magukat. Az osztály onkológiai kezelőszékeket kapott, kihasználtságuk már most is nagy, a mai napig 223 esetet kezeltek bennük munkába állításuk óta. A székekben egyébként sürgős esetben különböző beavatkozások is elvégezhetőek, több féle pozícióban használhatóak.

A másik új eszköz az onkológián egy nagyon modern véna-scanner, amely szintén gyakran használatban van és sok fájdalomtól mentette meg a betegeket, valamint időt spórol az asszisztenseknek. Dr. Törzsök Anikó, a gyermekgyógyászati szakorvos szerint a gyermekosztályon a most kapott ultrahang-géppel egy álom vált valóra. A doktornő kiemelte: gyermekek esetében, növekvő szervezetekről lévén szó, nagyon fontos, hogy mellékhatások nélkül tudjanak elvégezni vizsgálatokat akár sorozatban többször is.

Használatban az eszközök

A sajtóesemény végén lehetőség volt meglátogatni a kórház érintett osztályait és megtekinteni a megvásárolt eszközöket. Minden osztályon nagy lelkesedéssel mutatták be a gépeket. Az újszülött osztályon pedig a különben szigorúan elzárt részre is betekintést nyerhettünk, és működés közben láttuk a most kapott kék lámpákat.

Kapcsolódók

Kimaradt?