Három újabb településen fedezték fel az afrikai sertéspestist

Az ország déli és dél-keleti megyéiben több afrikai sertéspestigócot fedeztek fel az elmúlt hetekben. Az állategészségügyi szakemberek szerint a nagy meleg és a rovarok – főleg a kullancsok – elszaporodása okozza a járvány felerősödését, de a nyáron megnövekedett személyforgalom is hozzájárul ehhez. Szerdán Dâmbovița megye három településén összesen négy gazdaságban találtak fertőzött állatokat.

A dél-romániai Movila, Răzvad és Lunguleţu falvakban találtak afrikai sertéspestisvírussal fertőzött házi sertéseket. Összesen négy háztáji gazdaságot zártak be, és elrendelték az állatok elpusztítását és a tetemek megsemmisítését, de a környéken egyelőre nem kerül sor kényszervágásra.

Az állategészségügyi szakemberek szerint a nagy meleg és a rovarok – főleg a kullancsok – elszaporodása okozza a járvány felerősödését, de a turisták jövés-menése is hozzájárul ehhez.

Emlékezetes, hogy a vaddisznók által terjesztett – az emberre amúgy nem ártalmas – afrikai sertéspestisjárvány tavaly söpört végig az országon, aminek következtében több tízezer állat elpusztítását rendelték el, tucatszámra zárták be a farmokat, korlátozták az élőállat-kereskedést, és felfüggesztették az állatvásárokat.

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) legutóbbi, június 19-i nyilvántartása szerint még mindig 55 fertőző góc van országszerte, 11 megye összesen 31 települése érintett, és másik 10 megyében csak a vaddisznótetemekben mutatták ki a betegséget.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?