Orvosképzés a Sapientia egyetemen?

Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd szerint ha nem sikerül elindítani a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a különálló magyar kart, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vállalhatná az orvos- és gyógyszerészképzést. Erről csütörtökön beszélt marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján.

"Ez csak egy ötlet"

Kincses úgy látja, hogy ez végső megoldás lehetne abban az esetben, ha nem sikerül legyőzni a MOGYE-n a kétharmados román többség ellenállását. „Most, amikor meghirdették az új állásokat, gondosan ügyeltek arra, hogy a kétharmad – egyharmad arány ne változzon, tehát a magyar oktatás továbbra is káderhiánnyal küszködjön, illetve, hogy minden magyar kezdeményezést megakadályozhasson a román kétharmados többség” - fogalmazott Kincses.

Azt is elmondta, az egyetem vezetősége továbbra sem hajlandó a magyar nyelvű, sőt még a kétnyelvű: román és magyar gyakorlati képzést engedélyezni, holott ezt már a 2011-es tanügyi törvény óta be kellett volna vezetni. Kincses szerint az új kar létrejöttéhez rendelkezésre állnának a Sapientia laboratóriumai, valamint a volt római-katolikus fiúgimnázium, a mostani Unirea Líceum épülete, amelyet visszakapott az egyház, megfelelne az egyetemnek. „Problémát esetleg a klinikai képzés jelenthetne, de hát vannak magánlinikák, illetve építeni is lehetne klinikákat” – vette sorra az akadályok leküzdését a jogász. 

Kincses szerint részéről ez ötlet csupán, amelyet baráti körökben már átbeszéltek és a megfelelő fórumokon kell igazából megoldást találni rá. „Óriási teher lenne, de ugyanakkor egy magas színvonalú orvosi és gyógyszerészeti képzést lehetne létrehozni, mivel köztudott, hogy a négy magyarországi orvosi és gyógyszerészeti egyetem kiadott egy nyilatkozatot, hogy megfelelő káderekkel támogatná ezt a megoldást” – mutatott rá Kincses.  Igazolásképp felidézte azt, hogy 1947-ben, amikor Marosvásárhelyen létrehozták a kizárólag magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészeti intézetet, a tanárok java Magyarországról érkezett, és a tanársegédekből kinevelte a nagy magyar marosvásárhelyi professzorokat.

Dávid: oldják meg az állami egyetemen

Dávid László nem érte egyet Kincses elképzeléseivel. A Sapientia rektora a maszol.ro-nak elmondta, az orvosi egyetem indításához kórházra, gyakorlóhelyre van szükség. A magánklinikákkal való együttműködést azért nem tartja jó ötletnek, mert felmerülne az a kérdés, hogy ki finanszírozná ezeket a kórházakat. Ráadásul a magánkórházaknak most azzal a nehézséggel is szembe kell nézniük, hogy az állam megvonja a támogatást tőlük.

„Állami finanszírozású magánegyetem? Ma erre nem vagyunk felkészülve” – fogalmazott a rektor, aki szerint inkább azon kellene gondolkodni, hogy a mostani egyetemen megvalósuljon a független magyar tagozat. Dávid László szerint most még gondolni sem lehet orvosi és gyógyszerészeti kar elindítására, a Sapientia most éppen az utolsó száz méteren tart, ami a mesterképzések beindítását illeti.

Kimaradt?