Hétvégén tartják a második Borszék Bogrács Fesztet

Gasztronómiai-, kulturális- és sporteseményekkel várja a vendégeket péntektől-vasárnapig az idén második alkalommal megszervezett Borszéki Bogrács Fesztivál. A rendezvénysorozaton lesz jazzkoncert, fotókiállítás, könyvbemutató, de ki lehet majd próbálni a sziklamászást és a kutyafogat-hajtást is.

A Székelyföld északi peremén található Borszék városában az utóbbi néhány évben újra megélénkült az idegenforgalom. Évtizedes elhanyagoltság után éledni látszik az egykor virágzó fürdőtelep, a település vezetősége nagy hangsúlyt fektet a szabadidős tevékenységeket, illetve gyógyturizmust érintő beruházások megvalósításába.

Ebbe a folyamatba jól illeszkedik bele az a civil szférából érkezett kezdeményezés, ami létrehozta a környék első multikulturális művészeti és gasztronómiai fesztiválját, a Borszéki Bogrács Fesztet. Minderről és a rendezvény programjairól Dan Burlac főszervező, Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és Rédai Botond, Borszék Város Polgármesteri Hivatalának sajtóreferense tájékoztatta a sajtó képviselőit kedden a Megyeházán.

A multikulturalitás jegyében

Dan Burlac főszervező elmondta, hogy a vegyes lakosságú Borszék az utóbbi években csak az itt palackozott ásványvízzel kapcsolatban hallatott leginkább magáról, azonban a rendezvény által szeretnének rávilágítani a település és a környék kulturális és gasztronómiai értékeire is. A programok összeállítása során figyelembe vették az itt élő etnikumok igényét, de fontosnak tartják a gyerekek megszólítását is. A legkiválóbb gasztro-szakembereket hívták meg nem csak belföldről, hanem többek között Magyarországról, Szlovéniából, Szlovákiából, Moldáviából is- sorolta Dan Burlac. A főszervező kiemelte, hogy a borszéki fesztivált igyekeznek egyedivé tenni, nem akartak már meglévő rendezvényt másolni.

Programok három napon át

A rendezvény mind a három napjára jutnak sportesemények: lesz tájékozódási futóverseny, 3x3-as kosárlabda bajnokság, megszervezik a biciklizés napját és bevezetik az érdeklődőket a sziklamászás és a siklóernyőzés rejtelmeibe is. A kulturális kínálatban megtalálhatóak fotókiállítások, gasztronómiai témájú könyvbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek. Igazi kulturális csemegének ígérkeznek az új, megnyitás előtt álló wellness-központ tereinek eseményei: jazz- és komolyzenei koncert, valamint fotókiállítás is lesz a decemberben nyíló kezelőbázison.

A város sípályáján felállított nagysátorban filmvetítések lesznek. Mindhárom napon zajlanak kézműves foglalkozások és ismerkedés hagyományos roma mesterségekkel. A könnyűzene szerelmesei is megtalálhatják a maguk szórakozását: fellépnek többek közt a Kalandor a Krypton, a  Semnal M és a Phoenix zenekarok. A gasztronómiai részt előadások, valamint az elmaradhatatlan főzőverseny fémjelzik.

A részletes program megtalálható az esemény Facebook-oldalán

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?