Egy marosvásárhelyi lánynak volt a legnagyobb az átlaga a magyar érettségizők közül

A magyar tannyelvű romániai iskolák végzősei közül a  marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum diákja, Papp Zsófi érte el a legjobb eredményt az idei érettségin, 9,88-as átlaggal az oktatási minisztérium adatai szerint.

9,82-es átlagot hárman értek el: Keresztes Beáta a zilahi Silvania Főgimnáziumból, Tasnádi Márton a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumból és Virtej Szilvia a brassói Áprily Lajos Főgimnáziumból.

A magyar tannyelvű középiskolák között a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumban a legmagasabb az átmenési arány, 44 diákból mindössze egynek nem sikerült az érettségije. A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban 89 diákból négynek nem sikerült első körben elérni az átmenéshez szükséges 6-os átlagot.

A román ront az átlagon

A romániai magyar középiskolák között a legnagyobb diákszámmal rendelkező Bolyai Farkas Elméleti Líceumban az idén végzett diákokból nyolcat vágtak el. Mindannyiukat román nyelv és irodalomból.

A tanintézmény aligazgatója, Hajdú Zoltán azt mondta: egyedül ez a tantárgy okoz gondokat, ez az elmúlt években is így volt. Szerinte ez azért van így, mert anyanyelvi szinten követelik meg a románt.

Az aligazgató az átmenési arányt 96 százalékosnak becsüli. „Mondhatjuk azt, hogy más iskolához, vagy a megyei szinthez, vagy az országoshoz viszonyítva nagyon jó, csak mi mindig úgy szeretnénk itt a Bolyaiban, hogy száz százalékos legyen az eredmény. Még hátravan az óvások időszaka, lesz még egy augusztusi szakasz is, úgyhogy reménykedünk, hogy szeptemberre már száz százalékos lesz az eredmény” – jelentette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?