Nemzetközi riasztás: halált is okozható szerek kerültek forgalomba

Az interneten megrendelhető veszélyes étrend-kiegészítőkre gyorsriasztással hívta fel a figyelmet csütörtökön a Spanyol Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Hatóság (Rapid Alert), tájékoztat a magyar állami népegészségügyi szolgálat.

A bejelentés szerint a Maxiloss Weight Advanced Softgel, Reumofan Plus tabletta és Wow elnevezésű – gyógyszernek nem minősülő – készítmények szibutramin, valamint metokarbamol, dexametazon és diklofenak gyógyszer-hatóanyagokat tartalmaznak. Az összetevők nem szerepelnek a készítmények címkéjén és tájékoztatójukban, a készítmények forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

Tekintettel arra, hogy a készítmények akár interneten keresztül is megrendelhetőek, a magyar Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Országos Tisztifőorvosi Hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy a gyógyszernek nem minősülő készítmények gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, viszont jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.A készítmények fogyasztása káros az egészségre, de akár halálos is lehet - figyelmeztetnek az illetékesek.

Kimaradt?