Az ízvilág mint regionális identitásképző elem – a csíkszeredai Sapientián jártunk

Elsősorban Székelyföld gazdasági, tudományos felemelkedését szolgáló regionális intézményként kíván működni a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara. Az egyetem megfizethető tandíjai, vonzó ösztöndíjai és jó földrajzi elhelyezkedése alkalmassá teszik az intézményt ennek elérésére. Az egyetemi képzések közül különösen népszerűek a mesterképzések, ugyanakkor még kétséges az elmúlt tanévben elindított Sport és edzőképző szak sorsa. Hétfőn sajtóreggelin jártunk az egyetemen.

Dr. Pap Levente megbízott dékán az újságíróknak elmondta, hogy egy rendkívül sikeres kampány áll az egyetem mögött. A Tudomány íze elnevezésű, az egyetem képzéseit népszerűsítő programsorozat során arra ösztönözték elsősorban a most pályaválasztás előtt álló fiatalokat, hogy különböző programok által kóstoljanak bele a tudás, a tudomány világába.

„Ízleléssel szerezzük meg egy régióról, egy dologról az első fontos benyomásainkat. Az első tapasztalatok alapján szereti meg, vagy veti el a kóstoló az adott terméket. Mi azt szeretnénk, hogy a tudomány ízét megkóstolva szeressék meg a tudást, legyenek éhesek a tudományra a fiatalok” – fogalmazott a dékán. Pap Levente kiemelte azt a figyelemre méltó teljesítményt, hogy a kampányt teljes egészében az egyetem olyan egykori diákjaiból álló PR-os csapat hozta tető alá, akik most a Sapientia alkalmazottjai.

Az egyetem részéről azt szeretnék elérni, hogy a most érettségiző, pályaválasztás előtt álló fiatalok hosszú távra tervezve „olyan pályát válasszanak, amely a székelyföldi térségben elhelyezkedési lehetőséget és megélhetést kínál számukra” – mondta a dékán, kiemelve, hogy mindezt regionális felsőoktatási intézményként kívánják szolgálni. Regionális intézményként a Sapientia elérhető áron, megfelelő földrajzi elhelyezkedéssel és a hallgatók részére egyre javuló körülményeket biztosítva meg tud felelni ennek a célkitűzésnek – összegezte Pap Levente.

Előrelépés az egyetemi rangsorban

Az egyetem regionális szerepvállalását emelte ki Dr. Mara Gyöngyvér rektorhelyettes is, aki elmondta, hogy hazai és nemzetközi viszonylatban is egyre előkelőbb besorolást kap az intézmény. „A tavalyi eredményhez képest az idén négy szintet előrelépve az uniRank felmérése alapján 79 romániai egyetem közül a 20. legjobb egyetem a Sapientia lett” – közölte az oktató. Az intézményvezető elmondta, hogy az egyetem besorolásához hozzájárultak az intézmény színvonalas kutatási programjai, a különböző karokon és erdélyi szinten is megszervezett tudományos diákköri konferenciák (TDK), amelyek legjobb színvonalú előadásai országos szinten is komoly szakmai sikereket értek el.

Mara Gyöngyvér kiemelte, hogy különböző tudományt népszerűsítő programok által igyekeztek a térség lakóinak több korosztályát elérni. „Az Egyetem házhoz ment program a Kolozsvári és Vásárhelyi Karral együtt több mint 100 iskolába látogatott el és 52 településen mutatta be a képzési kínálatot a középiskolásoknak. Nyitott kapukkal vártuk a Légy egy napra Sapientiás elnevezésű nyílt napokra az érdeklődőket és az idősebb korosztályt is igyekeztünk elérni a népszerű Ezüst Akadémia Oktatási Programunk által, de színvonalas meghívott előadókból sem volt hiány a Csíkszeredai Karon” – sorolta a rektorhelyettes.

A Sapientia a nyári időszakban jelen van a legjelentősebb erdélyi fesztiválokon is: a Tusványos fesztivál alkalmával például kerekasztal beszélgetés keretében vizsgálják majd meg a sör szerepét gazdasági, szociológiai, kulturális és biokémiai tényezők alapján – emelte ki Mara Gyöngyvér. A Maszol kérdésére elmondta, jelenleg is tart a Sport és edzőképző szak engedélyeztetési folyamata, amelynek feltételrendszere rendkívül összetett, hiszen nem csupán megfelelő oktatói háttér, hanem különböző létesítmények megléte is alapfeltétele. Bíznak benne, hogy az elmúlt tanévben elindított szak és a Sapientia U23 jégkorongcsapata is folytatni tudja a működését.

Hamarosan kezdődik a beiratkozás

A Sapientia EMTE Csíkszeredai Kar alap- és mesterképzéseire július 15-24-e között lehet beiratkozni. A négy tudomány-területen) gazdaság-, humán-, társadalom- és mérnök tudományok) 13 alapképzés és 5 mesterképzés indul, összesen 318 tandíjmentes és 265 tandíjas hely várja a jelentkezőket. A hallgatók jogosultak különböző tanulmányi, szociális, illetve érdemösztöndíjra, amennyiben teljesítik az ösztöndíj megítélésének feltételeit. Mindezek mellett a hallgatóknak lehetőségük van cserediák programokon részt venni az Erasmus+, valamint a Makovecz mobilitási programok segítségével. A hallgatók rendelkezésére áll egy,a közelmúltban felújított 290 férőhelyes bentlakás is.

A képzésekről, beiratkozásról, felvételiről bővebb információkat a csik.sapientia.ro oldalon találhatnak az érdeklődők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?