Kipróbáltuk a csomagolásmentes vásárlást Csíkszeredában

Kapcsolódva a műanyagmentes július nemzetközi kihíváshoz, valamint a július 3-i műanyag zacskó-mentes világnaphoz a környezettudatos bevásárlást népszerűsítő sétát szerveztek Csíkszeredában. Bár a csomagolásmentes vásárlás még gyerekcipőben jár Székelyföldön, sokan érdeklődnek a téma iránt.

Mintegy harminc érdeklődő vett részt azon a környezettudatos bevásárlást népszerűsítő „Bevásárló túrán”, amelyet a Határátlépők és a Zero Waste Facebook csoport szervezett Csíkszeredában. A résztvevők között voltak „haladó” és teljesen „kezdő” szinten állók is, már ami a tudatos vásárlást illeti. A legtöbben azonban abban hasonlítottak egymásra, hogy szeretnének tenni valamit a környezetükért, valamint önmaguk és családjuk egészségéért.

A szervezők „bevezető túraként” hirdették meg az eseményt, mint „ízelítő és kedvcsináló a tudatosabb élethez”. A részvétel feltételei között csupán azt szabták meg, hogy aki eljön, írjon bevásárlólistát, valamint mindenki hozzon magával tárolókat (doboz, textil zsák, befőttes üveg, tejes üveg, szatyor), amelyeket egyébként a szervezők is biztosítottak „a készlet erejéig”.

Fontos a termék származási helye

A városközpontban találkoztak a séta résztvevői, ahol rövid bevezető beszélgetést követően vágtak bele a csomagolásmentes és egyben (környezet)tudatos kalandnak. A szervezők előre leszögezték, hogy nem a havi nagybevásárlás a cél, hanem egyfajta próbavásárlást tesznek tervezetten 4-5 üzletben. A sétát a szervezők részéről Györgypál Enikő és Rusz-Ajtony Eszter (Határátlépők), valamint a Zero Waste csoport tagjai vezették. A résztvevők két tízfős csoportban indultak útnak.

Az első állomás egy nemzetközi, kozmetikumokat forgalmazó hálózat üzlete volt, ahol a kísérők arra hívták fel a figyelmet, hogy „nem mindig a tetszetős, természetesnek ható csomagolás rejti a jó választást”. Ezért is nagyon fontos alaposan megnézni egy termék származási helyét, vagy összetételét, hiszen nem mindegy, az előállítása, illetve szállítása során mekkora ökológiai lábnyomot hagy maga után.

A város zöldségpiacán volt a következő megálló. Előtte volt egy kis beszélgetés, hogy ki hogyan vásárol ott, milyen dobozt, szatyrot visz, milyen tapasztalati vannak, hogy hogyan viszonyulnak a kezdeményezéshez az árusok. A piacon 10 perc szabad vásárolgatás után közös „mustrát” tartottak a résztvevők és megbeszélték, ki mit vett, mit tapasztalt.

A helyi terméknek kisebb az ökológiai lábnyoma

A túra további állomásai három eltérő profilú üzletnél voltak: egy bio-termékeket forgalmazó cégnél, egy pékségnél és egy hagyományos termékeket árusító élelmiszer-boltnál. Érdekes tapasztalat volt például a bio-boltban, hogy a legtöbb termék eleve tasakban van, és alig található papír-csomagolású termék a kínálatban.

Vagyis ami „bio”, vagy „natur” minősítésű, még nem biztos, hogy érdemes megvásárolnunk, gyakran éppen a már említett nagy távolságról való szállítás miatt. A szervezők szerint inkább a helyi termékeket kellene előnyben részesíteni a távolról ideszállítottakkal szemben. De az összetétel is árulkodó lehet egy termék esetén: például a „bio” szappanok többsége tartalmaz pálmaolajat, ez pedig egy olyan összetevő, amelynek előállítása rendkívül környezetromboló.

Sok a pozitív visszajelzés

A résztvevők lelkesen osztották meg egymással saját tapasztalataikat, jó hangulatban telt a séta, amely során számos pozitív visszajelzés érkezett az eladók, kereskedők részéről is.

Általánosan nem lehetnek elégedetlenek a tudatos(abb) életmódok szerelmesei Székelyföldön, hiszen ebben az évben „nagy előrelépések történtek, egyre többen figyelnek arra, hogy miért fizetnek, mit támogatnak a vásárlásukkal, a választásukkal” – foglalta össze az elmúlt időszak tapasztalatait a Maszolnak Rusz-Ajtony Eszter. A Határátlépők csoport képviselője hozzátette, hogy természetesen bőven van hová fejlődni, „főleg azokat kellene megszólítani, akik eddig semmiben nem törekedtek a környezettudatos bevásárlásra”. Egy dolog biztos, hogy Csíkszeredában lesznek még hasonló tematikus alkalmak, séták, figyelemfelkeltő események.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?