Közel 50 millió lejből újul meg a kolozsvári Farkas utca és környéke

48,7 millió lejes költségvetésből újítják fel a kolozsvári Farkas utcát és környékét, ifjúsági központ nyílik és bővül a város elektromos buszparkja – ezek a csütörtöki tanácsülés újdonságai, tájézkotat Oláh Emese alpolgármester sajtóirodája.

A Farkas és az Egyetem utcára kiterjedő övezet felújítására és korszerűsítésére szánt összegnek csak kis része, 1,3 millió lej származik a városi kasszából, a projekt többi részét a Regionális Operatív Program révén finanszírozzák, derül ki a közleményből.„A városrehabilitálás mellett a széndioxid-kibocsátás csökkentése is célja a felújításnak, éppen ezért az övezetben jelentősen visszaszorítjuk a gépjárműforgalmat. A felújítás során a gyalogos övezeteket felújítjuk, korszerűsítjük és kibővítjük, illetve gyalogos útvonalakat hozunk létre, hogy mindenki számára kellemesebb élménnyé váljon a belvárosi séta vagy ügyintézés” - mondta el Oláh Emese alpolgármester.

A Farkas és az Egyetem utca felújítása a Mossfern iroda tervei alapján készül, az építészeket korábban a Maszol is megkereste.

Az elöljáró arról is beszámolt, hogy a felújított területen lecserélik a köztéri bútorzatot: újak lesznek a padok, a szemetesek, a bicikliparkoló állványok és környezetbarát közvécét is kihelyeznek. A biciklisek biztonságos és használható biciklisávokat kapnak, illetve a zöldesítésre is hangsúlyt fektetnek a projekt lebonyolítói: új fákat és cserjéket telepítenek a felújított övezetbe.

Magyar rendezvényeknek is helyük lesz a hamarosan megnyíló Kolozsvári Ifjúsági Központban

A multikulturalizmusnak és a többnyelvűségnek is helyet kell biztosítani a Kolozsvári Ifjúsági Központban – hangsúlyozta Rácz Levente RMDSZ-es tanácsos a június 4-én, csütörtökön megtartott tanácsülésen, ahol a központnak helyet biztosító tér hivatalosan is kulturális központ rendeltetést kapott. A Kolozsvári Ifjúsági Központ a Szentegyház/Iuliu Maniu utca 1. szám alatti ingatlanban (a bal oldali Státuszpalotában) levő 132 négyzetméteres térben nyílik meg.

„2015-ben a kolozsvári ifjúsági szervezetek sikeresen bebizonyították, hogy a gyakorlatban is lehet többnyelvű egy projekt, egy rendezvény, egy intézmény. Úgy gondolom, hogy az akkori jó példából kiindulva a hamarosan létrejövő ifjúsági központban is helye van a többnyelvűségnek” - nyilatkozta Rácz Levente.

A helyszín előkészítésének már több fázisa lezajlott: a kolozsvári tanácsosi testület tavaly májusban adta azt át a polgármesteri hivatal kulturális célú ingatlanokat felügyelő közszolgálatának kezelésébe. Az ingatlan felújításra szorul, de az erre vonatkozó terv már korábban elkészült, így viszonylag rövid idő alatt, a munkálatok elkezdésétől számított 5 hónapon belül használható lesz a közösségi tér. A felújítási költségvetés 1 millió lejre rúg.

A központ egyéb kisebb helyiségek mellett egy irodát, egy fogadóteret és egy multifunkcionális előadótermet foglal majd magába. Az önkormányzat elvárásai szerint a központ működésének első évében legalább 200 oktatási, kulturális eseménynek ad helyet, és lehetőséget nyújt az oda látogató fiataloknak külföldi fiatalokkal való együttműködésre.

A központ létrehozására vonatkozó ötlet a Részvételi Költségvetés program egyik nyertes pályázata. A befektetés révén egy olyan helyszín áll majd a fiatalok rendelkezésére, ahol megfelelő körülmények között tudnak összegyűlni és idejüket hasznosan eltölteni.

Új elektromos busz érkezik Kolozsvárra

Ismét fejleszti a kolozsvári önkormányzat a környezetbarát szállítási eszközkészletét: bővül az elektromosbusz-hálózat és az ezzel kapcsolatos infrastruktúra, valamint két elektromos kocsi cseréli az önkormányzat két, üzemanyaggal működő hivatali kocsiját. Kolozsvár önkormányzata 11 lassú és 3 gyors töltésű töltőállomást ad át a város tömegszállítási vállalatának, és egy újabb elektromos busszal bővíti a CTP járműflottáját. A töltőállomások a Györgyfalvi, a Dónát és a Mărăşti negyedi végmegállóban találhatók. Az új, Solaris márkájú elektromos autóbusz 2,8 millió lejbe kerül. Várhatóan a 27, a 28, a 30 vagy a 32/32B buszvonalak valamelyikén fog közlekedni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?