Várják a gyermekeket a nagyváradi Csillagocska Bölcsődébe

Elkezdődött a beiratkozás Nagyváradon a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) Csillagocska Bölcsődéjébe. Jelentkezni július 15-ig lehet.

A részletekről kedden Wagner Erik előadótanácsos köszöntése után a KREK és a bölcsőde munkatársai, Farkas Zsolt közigazgatásügyi előadótanácsos, Szűcs Éva tanügyi előadótanácsos, Felföldi-Bod Gabriella, a bölcsőde vezetője, Brugós Anikó, a Csillagocska Alapítvány munkatársa és Salánki Lóránt, a KREK gazdasági előadótanácsosa tájékoztattak.

Farkas Zsolt emlékeztetett: 2017-ben kezdtek neki az 580 négyzetméter alapterületű, negyven gyermek befogadására alkalmas bölcsőde építésének, melyre közel 1,2 millió lejt fordítottak. Az épületet körülölelő zöldövezeten még dolgoznak, de a berendezés egy része már megérkezett. Az utolsó lépés az épület átvétele és engedélyeztetése, előbbit másfél-két héten belül megejtik, majd az egészségügyi és tűzvédelmi engedélyek beszerzése következik, ezeknél nem számítanak problémákra, mivel a tervrajzokat is jóvá hagyta mindkét illetékes hatóság.

Szűcs Éva elmondta: a KREK még a rendszerváltás után elkötelezte magát az iskolarendszere visszaépítésére. A magyar nyelvű bölcsődének, amelybe tíz hónapos kortól irathatják be a szülők a gyermekeiket, hiánypótló szerepe is van városban. A többlet pedig, amit kínálnak: a korai zenei nevelés.

Szeptember 2-tól várják majd a gyermekeket, akiről két, 20-20 fős csoportban gondoskodnak  mondta Felföldi-Bod Gabriella. Szakképzett dadák és pedagógusok várják majd a kicsiket, akiket reggel 7 és 8.30 óra között fogadnak majd és 17 óráig tartanak nyitva. A gyermekek korai zenei nevelésével foglalkozó Brugós Anikó, arról beszélt, hogy a kodályi elvet követve vezeti majd be a kicsiket a magyar zenei anyanyelv megismerésébe.

Salánki Lóránt elmondta: becsléseik szerint az étkezéseket napi 10-11 lejből megoldják, ezek költségei havi 200-220 lejre rúgnak, emellett lesz egy alapdíj, amelyet a családban az egy főre jutó jövedelem alapján számolnak ki, így havi 400-450 lejbe kerül majd egy gyermek havi bölcsődei díja.

A beiratkozáshoz szükséges formanyomtatványokat a KREK honlapján találják.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?