Felvételit hirdet a kolozsvári Sapientia: késik a néptáncművészeti szak beindítása

A tavasszal lezárult minőségbiztosítási (ARACIS) felméréseknek köszönhetően az új tanévtől a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem összes szakja akkreditált, bizalmi besorolást nyert, így a 2019-2020-as tanévre felvételiző diákok július 13-tól a filmművészet, fotóművészet, média, illetve jog szakra iratkozhatnak az akkreditált diploma reményében – közölte dr. Tonk Márton egyetemi dékán a kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

Bár nemrégiben a táncművészeti és táncpedagógiai szak beindítása is esedékesnek tűnt, objektív és különböző adminisztrációs okok miatt az egyetem vezetősége úgy döntött, halasztja a szakra való felvételi meghirdetését. Reményeik szerint az őszi felvételire tisztázódnak az indításhoz szükséges működési engedélyek, azonban annak a lehetősége is fennáll, hogy csupán a 2020-2021-es tanév folyamán indul a sokak érdeklődését felkeltő néptáncművészeti szak.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fő célkitűzése a felvételi során kiszűrni a jó képességű diákokat, ugyanis mára már köztudott és bizonyított: a szakmai képzés magas szintű, a hallgatói munka pedig minőségi, felelősségteljes, hangzott el. Annak érdekében, hogy az elért színvonalat továbbra is tarthassák, az alapképzésen meghirdetett négy szak közül hármat szakirányú felvételi előz meg, amely különböző időpontokban zajlik.

A Filmművészet, fotóművészet, média, a Jog és a Nemzetközi Kapcsolatok felvételi időszaka megtekinthető a honlapon, ahol a Környezettudomány szak érettségi átlag alapján való bejutásról is pontos tájékoztatást kapnak az érdekeltek. Mesterképzésen három szakot indít az egyetem: a Filmtudomány, a Diplomácia és interkulturális tanulmányok, valamint a Környezetvédelem és monitoring területeken.

Dr. Tonk Márton kiemelte, összesen 150 helyet hirdet meg a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara: ebből 88 ingyenes, államilag támogatott és 62 költség-hozzájárulásos. A költség-hozzájárulást „több mint barátságosként” határozta meg arra hivatkozva, hogy a 250-450 euró között mozgó éves tandíj korántsem fedezi a hallgató képzési költségeit, és csupán jelképes hozzájárulás. Hozzátette, mégis szükség van rá az egyetemen, és nem a bevétel szempontjából, hanem a motivációerősítésében játszik fontos szerepet, mert folyamatosan fenntartja a versengést az állami helyek megszerzéséért és megtartásáért. A hallgató általi hozzájárulás pedig felelősségérzetet alakít ki az egyetemmel szemben – magyarázta a professzor.

Újításnak mondható az ösztöndíjrendszer bővítése is: az eddigi szociális, tanulmányi és érdemösztöndíjak keretét az elmúlt évben szenátusi döntéssel növelték, így több diákot részesíthetnek ösztöndíjakban, valamint a hallgatói juttatások is magasabbra növekednek az elkövetkezendő tanévben.

Az elmúlt 20 évben az egyetem teljesítménye egyre kiválóbbá vált, ezt jelzik a legfrissebb felmérések is, amelyek alapján a Sapientia EMTE újabb négy helyet javított a romániai intézmények listáján, és 20. helyre került, maga mögött hagyva többek között a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemet, valamint a kolozsvári Agrártudományi Egyetemet – hangsúlyozta a vezető, aki kiemelte, az elért eredmények többsége a minőségi hallgatói munkának köszönhető. Mi sem bizonyítja ezt hitelesebben, mint a Magyarországon szervezett OTDK-n (Országos Tudományos Diákköri Konferencián) nyújtott teljesítmény, amely során a 22 benevezett sapientiás kutatásból 17-et díjaztak, és az első helyezéseket is az egyetemi diákjai hozták el.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?