Részleteket tudtunk meg a kászonújfalui medvetámadásról

Egy 15 éves pásztorfiú volt a hétfői kászonújfalui medvetámadás áldozata. A községben az utóbbi időszakban egyre nagyobb problémát okoznak a környéken megtelepedő medvék, amelyek miatt a mezei munkák elvégzése is egyre nehézkesebb. András Zoltán, a község polgármestere tájékoztatott a kialakult helyzetről.

András Zoltán polgármester lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a hétfői medvetámadás áldozata a szüleinek ment segíteni a Kászonújfalu melletti legelőre hazahajtani a község csordáját, amikor egy bokor mögül hirtelen rátámadt a medve. A községvezető szerint a fiú családja dolgos, szorgalmas: „Nem a szociális segélyt várják, hanem dolgozni szeretnének, ha hagynák a vadállatok, azaz közvetetten, ha hagyná a törvénykezés, ami most is a medvék érdekeit védi az emberekkel szemben.”

Elhúzódó probléma

A kászoni községvezető elmondása szerint a probléma nem újkeletű, számos alkalommal okoztak riadalmat és károkat a környéken tanyázó nagyvadak. Legutóbb a falu temetőjében telepedett le egy három bocsos anyamedve. A helyzet súlyosságára jellemző, hogy a pápalátogatást megelőző időszakban szerették volna biztonságossá tenni a falut és elkergetni a medvéket. A vadásztársaság segítségével, riasztólövésekkel szerveztek egy hajtást, amely során nagy meglepetésre nem egy-két példány, hanem összesen hét medve bukkant fel.

A hajtásnak csupán ideiglenes eredménye volt, hiszen a medvék azóta visszahúzódtak Kászonújfalu közelébe, „lassan a lakott terülere kell behúzódnunk, a mezőre pedig fegyveres kísérettel kell kimennünk” – szemléltette a kialakult helyzetet a polgármester.

András Zoltán szerint a jelenlegi állapot mindaddig fenn fog maradni, amíg a bukaresti törvénykezés és az Európai Unió nem változtat a medvékkel kapcsolatos álláspontján. „Fel kell ébredjen Bukarest! Ne csak a statisztikákat nézzék, hanem a realitást és az alapján hozzanak megfelelő törvényeket. Vegyék figyelembe azok véleményét is, akik a terepen dolgoznak és nem íróasztalok mögül ismerik a medvehelyzetet” – foglalta össze véleményét a polgármester.

András Zoltán azt is elmondta, hiába történt meg a közelmúltban Kőrispatakon a tragédia, nem követte semmilyen lépés a döntéshozók részéről, pedig az eset „nagy figyelmeztetés volt mindenki számára”. A polgármester szerint az elmaradt kilövések a medveállománynak sem tesznek jót, hiszen ezáltal satnyul az állomány. Az elszaporodott medvepopulációban alig találni igazán kiemelkedő egyedeket, a szelekció abban is tudna segíteni, hogy legyenek igazán szép, értékes példányok.

Nem jelentik a vadkárokat

A polgármester szerint nem lehet pontos képet kapni a medvék által a község területén okozott károkról, mert az emberek az utóbbi időszakban nem jelentik a vadkárokat. A jelentések, az azzal járó papírmunka és várakozás, valamint a kártérítések késői kifizetése vagy elmaradása elvette a lakosok kedvét attól, hogy bejelentsék a kisebb, medvék okozta veszteségeket. „Ha egy-egy juhot elvisz a medve, már inkább nem is jelentik, több a kellemetlenség az eljárással, mint a haszon” – mondta András Zoltán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?