Felújítják a kolozsvári Fellegvárt – mutatjuk a nyertes pályázatot

Hétfőn kihirdették a kolozsvári Fellegvár rehabilitálására kiírt ötletbörze nyertes pályázatát: a CH2020 – Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass és Ana Horhat által benyújtott projekt lett az első helyezett – közölte Oláh Emese alpolgármester kabinetje. A nemzetközi ötletbörzét Kolozsvár Polgármesteri Hivatalának felkérésére április 5-én hirdette meg az Építészek Országos Rendje.

A második díjat a DC1735 – Asiza Építészeti Iroda nyerte, szintén dobogós a DP1212 – Mossfern kft.,  az AF6379 – SC Team Up Tervező és Tanácsadó kft. pedig dicséretben részesült.  Az első helyezett kapja meg a tervezési munkát, és a vele járó 1,4 millió lejes díjat, a második helyezett 70 ezer lejt, a harmadik díjazott pedig 45 ezer lejt nyert.

„Kolozsvár önkormányzatának immár bevett szokása ötletbörzék révén megkeresni a legjobb megoldást egy-egy zöldövezet vagy szabadidős övezet felújítására, értékbe helyezésére. Így történt ez a Fellegvár esetében is: ez az elhanyagolt övezet most nemcsak megszépül, hanem egy egységet fog alkotni a város egyéb zöldövezeteivel, hiszen az a tervünk, hogy kihasználva a Szamos nyújtotta lehetőséget egy szabadidős folyosót hozzunk létre a városban. Az ötletbörzék – bár lassú lefolyásúnak tűnhetnek a kolozsváriak számára, mégis hatékonyak, hiszen jól átgondolt projektek születnek, és nem futószalagon, meggondolatlanul nyúlunk hozzá a város különféle övezeteihez, hanem szakemberek által javasolt és az Építészek Rendje által felügyelt folyamat során nyer a legjobb megoldás” - mondta el Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

Közlése szerint összesen öt ötletbörzét bonyolít le az önkormányzat, és további öt esetében most zajlanak az előkészületek. Ezek közül a megvalósítási fázishoz két park áll a legközelebb: a Békás/Bună Ziua negyedi park, illetve a Keleti Park megvalósításáról a csütörtöki tanácsülésen születik döntés. 

Oláh Emese elmondta, az önkormányzat célja egy kiváló minőségű, szabadtéri események megszervezésére alkalmas szabadidős övezetet létrehozni a Fellegváron, amely nem utolsó sorban a város egyik reprezentatív tere lehet, és amely egyaránt kiszolgálja a helyiek és a turisták igényeit.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?