Csíkszeredai diákok a román érettségiről: „Megbukni úgysem fogunk!”

Nem volt könnyű a tételsor román nyelv és irodalom írásbeli vizsgán, különösen az utolsó tétel, a verselemzés bizonyult nehéznek – számoltak be hétfőn a Maszolnak Csíkszeredában érettségiző diákok.

Hargita megyében 2209 diák iratkozott be érettségi vizsgára az idén – tájékoztatott Sipos István tanfelügyelő, a Hargita megyei érettségiztető bizottság alelnöke. A harmincnyolc Hargita megyei középiskola 2217 végzőse közül 306-an nem vesznek részt a vizsgákon, ők többségében nem tudták befejezni a tizenkettedik osztályt, néhányan pedig egyéb akadályok miatt nem iratkoztak a záróvizsgákra. Ugyanakkor 298 olyan fiatal is jelentkezett érettségire, akiknek az előző években nem sikerült a vizsgájuk.

Nem volt kizárás

A hétfői román érettségin 2137 diák jelent meg, 72-en hiányoztak. Sipos István tájékoztatása szerint hosszú évek óta először fordult elő, hogy senkit sem zártak ki a vizsgáról. Az érettségi vizsgák első napja Hargita megyében különösebb probléma nélkül zajlott, egyik vizsgaközpontból sem jeleztek semmi rendkívüli eseményt.

Tizenegy óra tájban már szállingóztak a vizsgaközpontokból az első diákok. A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium előtti padokon pihenték ki a vizsga fáradalmait a Gyimesfelsőloki Árpádházi Szent Erzsébet Gimnázium végzősei. Érdeklődésünkre elmondták, hogy nekik bizony feladta a leckét az idei tételsor. A reál szakosoknak kiírt tételeket írták, ám mind a szövegértés, mind a verselemzés nehéznek bizonyult. „Elég összetett szöveg volt, meg hát nem is tudunk elég jól románul, szóval nehéz volt” – fogalmazta meg az egyik fiú. A többiek mosolyogva hallgatták, nem bocsátkoznak esélylatolgatásba, de nem várnak jó eredményeket. Hamar végeztek az Octavian Goga román tannyelvű középiskola diákjai is. Ők érthetően elégedetten mosolyogtak, elmondásuk szerint nem találták nehéznek a tételeket.

Verselemzés: „Igazi meglepetés volt”

Közben lassan benépesült a gimnázium előtti tér. A legtöbben az ajtón kilépve ismerősöket, családtagokat hívtak telefonon, ki több, ki kevesebb lelkesedéssel számolt be a vizsgáról. Egy fiú hosszan beszélt osztályfőnökével, míg társait várta, majd a többiek csatlakozása után magabiztosan jelentették ki: „Megbukni úgysem fogunk!”.

Hasonlóan vélekedett az egyik érettségiző lány is, aki leginkább azzal biztatta magát, hogy a magyar lesz igazán fontos, ott szeretne igazán jó eredményt elérni, „a románt csak túl kellett élni” – fogalmazta meg érdeklődésünkre. A kilépők között olyan is volt, aki azonnal kézbe vette a tananyagot, és hangosan ellenőrizte, vajon azt írta-e, amit kellett. Szinte az utolsók között jött ki egy csoport megszólított diák, ők „hazai terepen” írhattak: a Márton Áron Gimnázium humán tagozatos tanulói egybehangzóan állítottak, hogy nem volt könnyű a tételsor, különösen az utolsó tétel, a verselemzés bizonyult nehéznek. „Ez igazi meglepetés volt, előzetesen egyikünk se’ gondolta, hogy ezeket a szerzőket kapjuk” – mondták.

A Kájoni János Szakközépiskolánál berendezett vizsgaközpont előtt egy ikerpárt szólítottunk meg. A lányok más-más iskolába járnak, de abban egyetértettek, hogy általánosan nézve nehéz volt az idei román érettségi. „Egy modern, vagy egy szimbolista költőtől lehetett választani, én a modernet választottam. A szövegértés sem volt könnyű, biztos vagyok benne, hogy azoknak, akik nem tudnak jól románul a versek is nagyon nehezek voltak” – mondta egyikük láthatóan fáradtan a mai erőfelmérő végén.

„Meglesz a hetes!”– mondogatták egymásnak a kolozsvári magyar érettségiző a diákok román érettségi után az Apáczai Csere János Elméleti Líceum bejárata előtt. A fiatalok elmondása szerint a tételsor rendkívül könnyű volt, a harmadik tételre pedig kifejezetten számítottak, és éppen ezért készültek is rá. Areál és humán szakosok egyaránt számítottak arra, hogy Lucian Blaga Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (Én nem zúzom szét a világ csodakelyhét) című versét kapják, ugyanis a költő 100 évvel ezelőtt írta meg az érettségi tételként már jól ismert költeményt. A fiatalok elmondták, „hetesnél kisebb jegyre nem számítanak”, és „ezen az érettségin még az is átmegy, aki semmit nem tanult rá”. Arra a kérdésünkre, hogy kellőképpen felkészítette az iskola őket, és az elvártaknak megfelelő követelményekkel szembesültek-e, válaszként a reál és humán szakosoktól is azt kaptuk, hogy a tanáraik hasonló feladatokat vittek nekik évközben, a százéves évfordulóra pedig kiváltképp nagy hangsúlyt fektettek. A román diákok arra panaszkodtak: nem hitték, hogy ennyire könnyű lesz a vizsga, éppen ezért nem is fektettek nagy hangsúlyt a versekre. Míg a magyarok a könnyűre vártak, és azt is kapták, addig a román tanulók a nehezebbre számítottak, a könnyűvel pedig nem sikerült minden esetben megbirkózniuk. (Bereczki Szilvia)

Következik a magyar érettségi

Hargita megyében hat vizsgaközpontban zajlanak hétfőtől az írásbeli vizsgák. Az írásbelik július 1-én, a román nyelv és irodalom vizsgával kezdődnek, a magyar nyelv és irodalomból július 2-án, majd a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból július 3-án vizsgáznak a diákok. Az utolsó írásbelin, július 4-én a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak. Az eredményeket július 8-án teszik nyilvánossá, és aznap déltől délután 4 óráig fogadják az óvásokat, ezek kivizsgálása után július 13-án lesznek véglegesek az idei érettségi eredmények.

Kapcsolódók

Kimaradt?