Román népviseletbe öltözött tömeg állította: a Békás-szoros Neamț megyéhez tartozik

Közel százan vonultak vasárnap utcára Piatra Neamț-on a ploiești-i törvényszék azon döntése ellen, amely szerint a Békás-szoros Hargita megyéhez, nem Neamț megyéhez tartozik.

A  Neamț megyével közel tíz éve elhúzódó határvitában Hargita megye számára kedvező döntést hozott a bíróság. A június 13-ai alapfokú ítélet megsemmisíti azt a jegyzőkönyvet, amely a két megye közötti törvénytelenül meghúzott határt szentesíti. Az úzvölgyi esethez hasonlóan a határt a két megye kataszteri hivatala törvénytelenül módosította Hargita megye kárára még a múlt rendszerben.

Az akkori döntés révén a térség egyik legnagyobb turisztikai attrakciója, a Békás-szoros is Neamț megyéhez került. Az ítélet jogerőssé válásával mintegy 700 hektár kerülhet vissza Hargita megyéhez, Gyergyószentmiklós város közigazgatása alá.

Az Agerpres hírügynökség azt írja, vasárnap közel százan vonultak népviseletben, román zászlókkal utcára az alapfokú ítélet ellen. A több településről érkezett résztvevők – köztük gyerekek – hazafias rigmusokat skandáltak.

Román politikusokat is kiszúrtak a tömegben, többek között a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) városi vagy megyei tanácsosait, részletezi az Agerpres.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?