Hétfőn kezdődik az írásbeli érettségi

Hétfőn kezdődnek az érettségi írásbeli vizsgái, amelyekre 136 087 végzős iratkozott fel. Közülük 116 316-an idén, 19 771-en korábbi években fejezték be tanulmányaikat.

Hétfőn román nyelv és irodalomból mérik fel a végzősök tudását, kedden anyanyelvből, szerdán a szaknak megfelelő kötelező, csütörtökön pedig a választott tantárgyból írásbeliznek. Az eredményeket július 8-án délig közlik, és ugyanaznap 12 és 16 óra között lehet óvást benyújtani. Az óvások utáni végleges eredményeket július 13-án ismertetik.

Az írásbeli vizsgákon képes személyazonosító okmány felmutatásával lehet részt venni. A jelentkezőket 7.30 és 8.30 óra között engedik be a terembe, és a tételek kiosztásától számítva három óra áll rendelkezésükre ezek kidolgozására. A vizsgázók kizárólag kékkel író tollat vagy golyóstollat használhatnak, valamint ceruzát és rajzeszközöket a rajzok elkészítéséhez. Semmiféle, számolásra alkalmas eszköz nem lehet náluk, és csak a teremben kiosztott papírt használhatják.

Minden termet megfigyelő kamerákkal látnak el, a vizsgázóknak tilos kommunikálniuk egymás között, és sem kézikönyveket, szótárakat, jegyzeteket, sem pedig mobiltelefonokat vagy más elektronikus kommunikációs/számoló eszközöket nem szabad a terembe vinniük, illetve használniuk.

Azokat, akiknél ilyeneket találnak, kizárják az érettségiről, függetlenül attól, hogy használták-e a náluk talált segédeszközt vagy sem - figyelmeztet minisztérium. A kizárt diákok nem vehetnek részt a következő két vizsgaszesszión, és a korábban szerzett jegyeiket, minősítéseiket sem ismerik el.

Az oktatási minisztérium indított egy ingyenes telefonvonalat - 0800801100 -, amelyen jelenteni lehet bármilyen, az írásbeli vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám július 1-je és 4-e között lesz hívható 8-tól 16 óráig.

A sikeres vizsga feltétele a hatos átlag, illetve a legalább 5-ös jegy megszerzése minden vizsgatárgyból.

Kapcsolódók

Kimaradt?