Vihar söpört végig Bihar megyén

Bihar megye több településén csütörtökön 17 és 21 óra között több mint 150 hívás érkezett a katasztrófavédelemhez a vihar okozta gondok miatt.

A Ro-Alert rendszeren keresztül érkezett figyelmeztetés 90-120 kilométeres óránkénti sebességű szélre, négyzetméterenként 35-40 liternyi esőre, jégesőre vonatkozott. A Körösvidéki Készenléti Felügyelőség tájékoztatása szerint legtöbbször kidőlt fák és elárasztott alagsorok miatt kérték a segítségüket.

Bihar megyében vörös viharriasztás volt érvényben, száz katonai tűzoltó 63 sürgősségi esethez szállt ki. A legtöbb bevetésük Nagyváradon volt, ahol egy lakást, 11 pincét és hét utcát árasztott el a víz, az erős szél pedig kidöntött 11 fát és egy villanyoszlopot, írja az Agerpres.

A riasztás idején minden tűzoltólaktanyában készültség volt, a nagyváradi, nagyszalontai, tenkei és székelyhídi egységeknél pedig megnövelték a  bevethető tűzoltók számát.

Az Info Trafic jud. Bihor nevű Facebook-csoportban többen is megosztottak olyan képeket, amelyen kidőlt, autóra borult fák, vízzel elárasztott váradi utcák látszanak. Nagyváradon például a Cantacuzio utcában, a Ştefan cel Mare sugárúton és a Nagyváradi Egyetemnél is dőltek ki fák, de készült hasonló kép Körösgyéresnél is.

Többen maradtak áram nélkül

116 Bihar megyei településen több mint 41 ezer fogyasztó maradt áram nélkül csütörtökön a vihar okozta meghibásodások miatt; péntek reggel hat település mintegy 800 fogyasztójánál szünetelt még a szolgáltatás.

A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint az áramszolgáltató vállalat 27 csapata dolgozott a hibák elhárításán. Péntek reggel 8 órakor hat középfeszültségű vezetéknél és 30 transzformátorállomásnál voltak még problémák, ami 800 fogyasztót érintett.

 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?