Folytatódik a fák pusztítása Marosvásárhelyen

Annak ellenére, hogy a környezetvédelmi felügyelőség bírságot szabott ki a városházára és felszólította a polgármestert, hogy több fát ne vágasson ki Marosvásárhely területén, kedd délután harminc fát áldoztak fel a Somostetőn, szerdán pedig a Kárpátok sétányon folytatták a már virágba borult fák koronáinak lemetszését.

A fákat féltő lakosságot, valamint a környezetvédő civil szervezeteket korábban leginkább az háborította fel, amikor váratlanul kivágták a Klastrom (Mihai Viteazul) utcában, az Unirea Főgimnázium melletti egészséges fákat. Az utat kiszélesítették és a fák helyébe csemetét ültettek. A lakosság villámcsődületen fejezte ki nemtetszését: a múlt heti rendkívüli tanácsülést megelőzően a polgármesteri hivatal előtt tiltakoztak a fakivágások folytatása ellen, majd vasárnap szerveztek faátölelési flashmobot a városközpontban.

Az önkormányzat RMDSZ-es frakciójának nevében Törzsök Sándor levélben kérte Dorin Florea polgármestert, hagyja abba a faírtást, állíttassa le a munkálatokat. „Ha nem állnak le, újabb eszközökhöz kell folyamodnunk” – mondta a maszol.ro-nak az RMDSZ-es tanácsos, hozzátéve, most, hogy kizöldültek már a fák, a koronametszéseket is abba kellene hagyni.

A Somostetőn állítólag korhádt fákat vágtak ki, bár a szemtanúk – akik közül többen is lefényképezték a frissen kivágott fákat – állítják, hogy egy kivételével valamennyi egészséges volt. Törzsök Sándor érdeklődésünkre elmondta, a városháza európai uniós pénzből rendezi a Somostetőt, ennek érdekében szükséges a fakivágás. „Még vonzóbbá szeretnénk tenni a helyet, úgy mint a Víkend-telepet” – mondta a maszol.ro-nak a tanácsos.

Annak ellenére, hogy a fakivágásokat és koronametszéseket egy bizottság hivatott elbírálni és ennek tagja több önkormányzati képviselő, köztük két RMDSZ-es tanácsos is, a városban úgy történnek a zöldövezeteket érintő változások, hogy a testület véleményére nem adnak.

Törzsök Sándor úgy véli, egyre inkább a politikum, az imídzsépítés és a választási tőke irányítja azt, ami napjainkban Marosvásárhelyen történik, a szakma háttérbe szorul, a civilek véleményét senki nem veszi figyelembe.

Szakács László, a Rododendron Környezetvédő Egyesület alelnöke a maszol.ro-nak elmondta, bár tagjai a bizottságnak, csupán javaslatokat tehetnek, és azokat nem veszik számításba a hivatal emberei. Megállítani a pusztítást csak törvénymódosítással lehetne, hiszen a mostani törvénynek számos kiskapuja van – vélte Szakács László.

Egyelőre szerinte az hozhat megoldást, ha sikerül egy korábbi tanácsi határozatot megváltoztatni, és ezentúl a civil szervezet nem csak javaslatot tehet a bizottságban, de teljes jogú tagjává válik a testületnek. „Bármennyi fát kivágnak és helyébe gépkocsiparkolót létesítenek, az úgy sem lesz elég. Akár az egész erdőt is kivághatják” – vélte a környezetvédő szakember.

Dorin Florea egy internetes fórumon úgy fogalmazott, hogy amikor átvette a város vezetését, akkor egy őserdő volt Vásárhely, amelyet ő egy civilizált, modern várossá akar átalakítani. A polgármester szerint nem kell őt senkinek környzetvédelemre tanítania.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?