Megszavazták: nem közlekedhetnek többé kék fényjelzéssel az ANAF autói


-A A+

Módosította szerdán a képviselőház a közúti közlekedést szabályozó, 2014/21-es kormányrendeletet olyan értelemben, hogy az adóhatóság (ANAF) és a legfőbb ügyészség kiküldetésben levő autói már nem használhatnak kék fényjelzést. 

A módosítás értelmében csak a rendőrség, a csendőrség, a határrendészet, a mentőszolgálat és törvényszéki orvosi járművek, a civil védelem, a belügyminisztérium, a Román Hírszerző Szolgálat, a kormányőrség (SPP), valamint az Országos Börtönigazgatóság járművei használhatnak kék fényjelzést, csakis küldetés teljesítése vagy sürgősségi beavatkozás alatt. 

A jogszabály eredeti szövegében ez a jogkör kiterjedt az ANAF és a legfőbb ügyészség autóira is. A rendelkezés kimondja, hogy a kék fényjelzéssel közeledő járműveknek előnyt kell adni. 

Egy másik módosítás arról rendelkezik, hogy járművek fény- vagy hangjelzésekkel történő illetéktelen felszerelése a bírság mellett a gépjárművezetői engedély 90 napos felfüggesztését is maga után vonja ezentúl. A kihágást megállapító jegyzőkönyv ellen 15 napon belül óvás emelhető a körzeti bíróságon. A fellebbezés a bírság és büntetés végrehajtásának felfüggesztését vonja maga után attól a dátumtól kezdve, amikor iktatták azt a bíróságon. 

A képviselőház döntő fórum volt ebben a kérdésben. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X