Hétfőtől kötelezővé válik a szelektív hulladékgyűjtés Kolozsváron

Az uniós rendelkezéseknek megfelelően július 1-jétől Kolozsváron is új hulladékkezelési politika lép érvénybe. Ezentúl már nemcsak kétféle – háztartási és száraz – hulladékot gyűjtenek a szemétszállító vállalatok, hanem a lebomló hulladékok mellett szelektíven gyűjtik be a papír-, karton-, műanyag-, üveg- és fémhulladékot is.

A lakónegyedekben színes, vagy jelzéssel (felirattal) ellátott szeméttárolókba dobható el a szelektíven gyűjtött hulladék, a háznegyedekben, belvárosban élők számára színes, áttetsző zsákokat biztosítanak a hulladékelszállító vállalatok. Mindenik hulladéktípushoz külön szín társul,

a karton- és papírhulladékot kék színű, a műanyagot és fémet sárga színű, az üveget zöld színű, illetve a lebomló, háztartási hulladékot fekete színű műanyagzsákba vagy kukába kell gyűjteni.

Műanyag- és fém

A sárga konténerbe vagy szemeteszsákba a következő hulladékok kerülhetnek: konzervek, műanyag üvegek és dobozok, tetrapack dobozok, műanyagfólia, műanyagpohár, műanyagedények, műanyagcserepek, műanyagtálcák, polisztirén csomagolások. A szennyezett fém- és műanyagtárgyak nem újrahasznosíthatók.

Vegyes hulladék

Vegyes hulladéknak számít minden olyan hulladék, amely nem újrahasznosítható. Ezt a típusú hulladékot fekete zsákokba/konténerekbe kell gyűjteni. Ezek a hulladékok lehetnek ételmaradékok (növényi, állati eredetű hulladék), kezelt fa, porszívózacskó tartalma, pelenka, porcelán. Minden egyéb olyan hulladékot is a fekete zsákba kell tenni, amely szennyezés miatt nem újrahasznosítható.

Üveghulladék

Az üveghulladék – befőttesüvegek, üvegek – a zöld szeméttárolóba vagy zsákba kerül. Kidobás előtt az üvegeket ki kell mosni. A hőálló edények, a porcelán, a tükör vagy ablaküveg vegyes hulladéknak minősül. 

Papír és karton

A papír- és a kartonhulladék – újságok, magazinok, dokumentumok, kartondobozok, borítékok – a  kék színű hulladéktárolóba vagy zsákba gyűjtendő. A nagyméretű papír- vagy kartonhulladékot összehajtogatva kell eldobni. A szennyezett papír nem újrahasznosítható.

A négy osztatú hulladékot külön időpontokban, külön hulladékszállító kocsikkal hordják el. A hulladékgyűjtési programot a polgármesteri hivatal honlapján a Mediu menüpontnál lehet megtekinteni, ugyanitt valós időben, egy térképen azt is meg lehet nézni, hogy hol tartózkodik a szemétszállító kocsi.  

Speciális hulladéktípusok

A zöldövezet karbantartásából származó hulladékokat – lombot, lekaszált füvet – a lakótársulások környékére, autóval megközelíthető közterületre kell letenni. A fák metszését az erre kijelölt időszakban kell elvégezni. A metszési szándékot jelezni kell a polgármesteri hivatal zöldövezetekért felelős szolgálatánál a 0264 596 030-ás (belső szám: 4440), vagy a 984-es (a polgármester telefonszáma) vagy pedig a 0264 955-ös (helyi rendőrség) telefonszámon. A házban lakók saját költségen, erre specializálódott cégekkel szállíttathatják el a zöld hulladékot.

A nagyméretű lom – bútor, ajtó- vagy ablakkeret –  ingyen elszállíttatható az önkormányzat által meghirdet  lomtalanítási időszakban. Más alkalommal kidobott nagyméretű hulladék csak a tulajdonos költségén szállíttatható el. 

Az építkezési törmelékek, bontásból fennmaradó építőanyagok esetében is változik a hulladékkezelési szabályzat: 2020 végéig országos szinten az építkezési hulladéknak legalább a 70 százalékát kell újrahasznosítani, a begyűjtést, elszállítást, megsemmisítést csak erre vonatkozó engedéllyel rendelkező cégek, vállalatok végezhetik el.

Az építkezésből származó hulladékok nem tárolhatók a hulladékgyűjtő pontok közelében. Az építkezési hulladékok a tulajdonos költségén szállíttathatók el. Éppen ezért az építkezés megkezdése előtt értesíteni kell a hulladékkezelő céget, hogy megfelelő konténert biztosíthasson a munkálatok során keletkező hulladék számára.

A háztartási gépeknek és egyéb elektromos vagy elektronikus szerkezeteknek az elszállításáról a hulladékkezelő vállalat gondoskodik. Ezeket a gépeket a hulladékgyűjtő pontoknál vagy az erre a célra kijelölt speciális gyűjtőpontoknál kell elhelyezni. Ez utóbbi gyűjtőpontoknál minden hónap utolsó szombatján 9 és 13 óra között helyezhetők el a kidobandó gépek, berendezések. Ezek a gyűjtőpontok a következők:

  1. Bucium – a közszállítási vállalat (CTP) garázsa közelében;
  2. Sportcsarnok;
  3. Meteor utca – Csillagvizsgáló/Observatorului utca 107.;
  4. János Zsigmond/Bobâlnei utca 62-64.;
  5. Ira piac, Május 1 tér –  SIGUREC hulladékgyűjtő állomások (itt minden nap le lehet adni a háztartásik gépet, berendezést)

A szelektív hulladékgyűjtés elmulasztása esetén kiróható bírságok magánszemélyeknek 1 000 és 2 000 lej között, jogi személyeknek 20 000 és 40 000 lej között terjednek.

A hulladékkezelő vállalatok elérhetősége:
S.C. Brantner Vereș S.A. – 0364 999
S.C. Rosal Grup S.A. –  0264 987

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?