Újabb fordulat a nevelőszüleitől elvonszolt kislány ügyében

Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész megfellebbezte azt a bírósági döntést, amellyel a Baia de Aramă-i kislányt örökbe adták az  Egyesült Államokban élő román családnak, ugyanakkor kérte, tiltsák meg, hogy a gyereket kivigyék az országból. 

A legfőbb ügyészség hétfői közleménye értelmében Bogdan Licu keresettel fordult a craiovai ítélőtáblához, kérve a nemzetközi örökbe adásról szóló, 2019. április 23-i határozat felülvizsgálatát, a döntés megváltoztatását, illetve a határozat végrehajtásának felfüggesztését.

A legfőbb ügyész ugyanakkor kérte a mehedinţi-i törvényszéket, hogy a craiovai ügyészség, illetve a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály által indított nyomozás lezárultáig tiltsa meg, hogy a gyerek elhagyhassa az országot. A keresetben Bogdan Licu kéri a törvényszéket, kötelezze az örökbe fogadó szülőket, hogy három hónapig részesítsék pszichológiai tanácsadásban a kislányt. 

A közlemény értelmében a bírák és ügyészek által elkövetett törvénytelenségeket kivizsgáló ügyosztály pénteken in rem (azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló) eljárást indított hivatali visszaélés gyanúja miatt az örökbefogadási kérelem elbírálása kapcsán, ugyanakkor a craiovai ügyészség ügyésze által pénteken levezetett házkutatás körülményeit is vizsgálják. 

Kapcsolódók

Kimaradt?