A székelyek nem panaszkodósak, így életmentőek lehetnek az egészségügyi szűrések

„A székely ember nem panaszkodós fajta, ezért a vérnyomás-ingadozást vagy szívritmuszavart nem tekinti problémának, és nehéz rábeszélni a további kezelésekre” – összegezte háromszéki tapasztalatát Dr. Lőrincz Ambrus, szolnoki Hetényi Géza Kórház kardiológus főorvosa, aki az elmúlt napokban, orvostársaival közösen több mint 1200 ingyenes egészségügyi vizsgálatot végzett közel négyszáz Nagyborosnyó községi lakoson.

A Kovászna megyei tanács által 2013-ban elindított ingyenes egészségfelmérő program keretében a Bács-Kiskun megyei, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórház szakemberei, partnerségben a sepsiszentgyörgyi Megyei Sürgősségi Kórházzal és az adott települések családorvosaival eddig tizenöt háromszéki községben végeztek szakorvosi vizsgálatokat, amelyek sok esetben életmentőnek bizonyultak – mutatott rá Tamás Sándor. A háromszéki önkormányzat elnöke szerint „a megelőzés a kulcs a betegségek elkerülésére, és a tapasztalat azt mutatja, hogy nemcsak a betegek, hanem az egészségesek is megragadják ilyenkor az alkalmat, és több típusú vizsgálatot végeztetnek, amely néha nemcsak megelőzésként szolgál, de életet is ment”. 

„Azt tapasztaljuk, hogy ez a program hiánypótló Romániában, hiszen a szakorvosi vizsgálatokra nagy távot kell utazzanak az emberek, hogy kezelésben részesüljenek” – tette hozzá Fehér Petra. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat alelnöke szerint a program fontos pillére a két megye együttműködésének, amelynek célja a határon túli magyarok egészségének megőrzése, ezért a programot 2 millió forinttal támogatta a magyar kormány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által.

A szolnoki kórház szakemberei negyedik alkalommal végeznek szűrővizsgálatokat Kovászna megyében, mondta Bene Ildikó a kórház főigazgatója. Közlése szerint ez alkalommal is másfél millió forint értékben adtak át egészségügyi ajándékcsomagot, emellett gyógyászati eszközöket és gyerekeknek szánt ajándékokat is hoztak.

Lehoczky Ildikó főasszisztensnő szerint a program egyik célja, hogy a még nem ismert, jelenleg tünetet nem okozó betegségek kerüljenek felfedezésre. A Lécfalván végzett szűrésen nagyon sok magas vércukor- és magas vérnyomás értéket állapítottak meg, amiről eddig nem tudtak a páciensek. A vizsgálati eredmények és a jó tanácsok mellett számos életmód tanácsadásról, betegségekről, gyógytornáról szóló prospektust is szétosztottak a betegek között. „Már ismerjük a helyi igényeket, hiszen lassan tizedik éve járjuk Székelyföldet” – fogalmazott a főasszisztensnő.

A vizsgálatoknak hamar híre ment a térségben, nemcsak Nagyborosnyó, Kisborosnyó, Cófalva, Lécfalva, Várhegy és Feldoboly lakosai éltek a lehetőséggel, hanem a szomszédos településeken élők is. Kanyó Antal, Nagyborosnyó alpolgármestere szerint a program jó alkalom volt arra, hogy az emberek „találkozzanak a kisebb-nagyobb gondjaikkal”, szív- és érrendszeri szűrésen, kardiológiai, bőrgyógyászati, gyermekgyógyászati, belgyógyászati, szemészeti, neurológiai és fogászati vizsgálaton vegyenek részt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?