Zajlik a kárfelmérés – pusztított a víz a Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségen

Komoly károkat okozott a vasárnap lezúdult nagy mennyiségű eső a Gyimesközéplok községhez tartozó Hidegségen. A falurészen áthaladó Hidegség-patak egy hosszabb szakaszon elmosta az aszfaltozott utat, több családi házat és gazdasági épületet is megrongált. Megrongálódott a falu több hídja, közülük az egyik, a Szalamás-patak befolyásánál levő olyan súlyosan megsüllyedt, hogy ideiglenesen használhatatlanná vált. Hétfőn a helyszínen jártunk.

A gyimesi völgyet átszelő főútról Hidegség felé letérve azonnal az árvíz nyomaival találtuk magunkat szemben. Alig néhány száz méterre a hidegségi eltérőtől használhatatlanná vált a Gyimesek egyik leghosszabb településének aszfaltútja. A víz éjszaka olyan mértékben alámosta, hogy az nem bírta el a nyomást, és hosszú szakaszon a patakmederbe szakadt.

Az egyik itt található híd egyik oldalának korlátja mutatja, micsoda ereje volt az itt elhömpölygő árhullámnak: a vaskorlátból semmi sem maradt. A hídon túl található családi ház udvarán bokáig érő sár, a pincéből ottjártunkkor is hordták ki a vizet, a vasárnap esti áradat itt is végigsöpört. A polgármesteri hivatalban kapott tájékoztatás szerint jelenleg a károk felmérése folyik, illetve a legsürgősebb helyreállítási munkálatok kezdődtek el.

Mint megtudtuk, egy hétvégi házat teljesen elsodort az ár, de van több gazdasági épület, csűr is, ami használhatatlanná vált. Elsőként a megrongálódott hidakat próbálják helyreállítani. A helyszínen van a Gyimesközéploki Önkéntes Tűzoltó Alakulat, valamint a Hargita Megyei Katasztrófavédelem szakemberei, a forgalmat a megyei rendőrség ellenőrzi.

Legalább százan hagyták el az otthonukat

A Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) tájékoztatása szerint Hidegségben egy házat teljesen elvitt a víz, ezen kívül huszonöt lakóépület és ötven melléképület sérült meg, a házak közötti veteményesek közül legalább százat érintett az áradás. Az előzetes figyelmeztetésnek hála személyi sérülés nem történt, az elárasztott falurészeket időben elhagyták az érintettek és mintegy száz személy rokonoknál talált menedéket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?