Tíz megyében keletkeztek viharkárok, Iași-ban villám csapott egy férfibe

Villámcsapás ért egy 63 éves férfit Iaşi megyében, a mentősöknek azonban sikerült újraéleszteniük, stabilizálták az állapotát, majd kórházba szállították – tájékoztat a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU).

Az IGSU vasárnapi közleménye értelmében az elmúlt 24 órában Arad, Bihar, Máramaros, Hargita, Konstanca, Galac, Iaşi, Neamţ, Prahova és Suceava megyében vált szükségessé a katonai tűzoltók beavatkozása a rossz idő okozta károk elhárítására. Összesen 17 lakóházból, 110 udvarból és hat elárasztott utcáról kellett kiszivattyúzniuk a vizet. Emellett a vihar által kidöntött és az úttestre, parkoló autókra zuhant öt fát kellett eltakarítaniuk, Konstanca megyében pedig egy iskolához hívták ki őket, amelynek tetőzetét lesodorta a viharos erejű szél.

Szilágy, Bákó, Brăila és Neamţ megyében – amelyekre narancssárga és piros jelzésű riasztásokat adtak ki a meteorológusok és hidrológusok – a RO-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették a lakosságot.

Mivel az előrejelzések szerint a következő napokban további zivatarok várhatók országszerte, az IGSU országos műveleti központja készenlétben áll és biztosítani tudja az azonnali közbelépést sürgősségi helyzetekben.

A katasztrófavédelem ugyanakkor felhívja a lakosság figyelmét, hogy a vízkárok megelőzése érdekében tisztítsák ki a csapadékvíz-elvezető árkokat és átereszeket. Erős szél esetén maradjanak megfelelő védelmet nyújtó, zárt helyiségben, kerüljék az olyan helyeket, ahol fák, reklámpannók vagy villanyoszlopok vannak, amelyeket kidönthet a szél. Ha vihar közeledik, a gépkocsikat parkolják fáktól, villanyoszlopoktól távol eső, védett helyre.

Kapcsolódók

Kimaradt?