Kommandósokkal vették el nevelőszüleitől az Amerikába örökbe adott kislányt

Karhatalmi erővel, a rendőrség készenléti erőinek bevetésével szakítottak el nevelőszüleitől pénteken egy nyolcéves kislányt a Mehedinți megyei Arámabányán. A végrehajtást irányító ügyész szerint szabályosan jártak el, a közvélemény azonban – a közösségi hálóra került felvételek alapján – embertelen bánásmódról beszél. A legfőbb ügyész vizsgálatot rendelt el, Viorica Dăncilă kormányfő (aki maga is örökbe fogadó szülő) szerint a gyerek érdekeit kell szem előtt tartani.

Vizsgálatot rendelt el Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész azoknak a felvételeknek az ügyében, amelyeken az látható, hogy egy craiovai ügyész a kommandósok kíséretében kivonszol egy kislányt nevelőszüleinek otthonából, hogy átadja egy amerikai családnak, amely örökbe fogadta a gyermeket.

A felvételeken a kislány nagyon sír, és azért küszködik, hogy ne szakítsák el hivatásos nevelőanyjától, aki egyéves kora óta nevelte.

A craiovai ítélőtáblán dolgozó ügyész, Maria Piţurcă az eset kapcsán azt mondta, a kislány nagyon izgatott, zaklatott volt, amikor érte mentek, hogy átadják az őt örökbefogadó amerikai házaspárnak. A felvételek szerint a gyereke végigvonszolták az udvaron, az ügyész szerint azonban „ölbe akarta venni és megnyugtatni”.

Az eset előzményeit ismertetve Maria Piţurcă elmondta: a Mehedinţi megyei gyermekvédelmi igazgatóság panasszal fordult Arámabánya ügyészségéhez, jelezve, hogy a nevelőanya több alkalommal is megtagadta átadni a gyereket örökbefogadó szüleinek, bár az örökbefogadás jogerőssé vált. Emiatt a gyámhatóság – állítólag – szerződést bontott a nővel, megvonta tőle a hivatásos nevelőszülői minőséget, így a nő törvénytelenül tartotta magánál a kiskorút.

Az ügyben indított vizsgálat során az is kiderült a gyermek orvosi papírjaiból, hogy több ízben is kezelték a helyi kórházban, többek között alultápláltság miatt is – állította az ügyész.

Házkutatási paranccsal mentek a gyerekért

Péntek reggel a Dolj megyei gyermekvédelmi igazgatóság egy szakpszichológusának és egy szociális asszisztensének kíséretében, házkutatási paranccsal ment a nevelőszülők házához. Itt előbb megpróbálták elmagyarázni a kislánynak, hogy mi történik, ő azonban folyamatosan kiabált és sírt. A nevelőszülők nem voltak hajlandók megnyugtatni, a család többi tagjai pedig szintén kiabálni kezdtek – állította az ügyész.

 

 

Közzétette: Madalin Daniel – 2019. június 20., csütörtök

 

„Ekkor úgy döntöttünk, hogy véget vetünk ennek az állapotnak. Nem hagyhattuk, hogy ott sírjon, kiabáljon a gyerek. Megpróbáltam megfogni és elvinni onnan az örökbe fogadó szüleihez. Nem tudom, mi látszik a felvételeken, de én megpróbáltam ölbe venni, sikerült is, és átadtam az apának" – magyarázta Pițurcă.

Arra a kérdésre, hogy miért küszködött, rúgkapált a gyermek, az ügyész azt mondta, „volt nevelőszülei bebeszélték neki, hogy külföldre viszik, ahol bántani fogják”.

„Most a kislány jól van, elkezdett beszélni az örökbefogadó szülőkkel, pszichológiai tanácsadásban is részesült" – tette hozzá. A volt nevelőszülők egyébként elsőbbséget élveztek a gyermek örökbefogadásában, de – mondta az ügyész – két alkalommal is lemondtak erről a lehetőségről.

Bogdan Licu ügyvivő legfőbb ügyész péntek este bejelentette, hogy vizsgálatot rendelt el az eset kapcsán. Megnézik, miként zajlott a bűnvádi nyomozás az ügyben, illetve megvizsgálják a pénteki házkutatás körülményeit, lefolytatásának szabályosságát is. Viorica Dăncilă miniszterelnök az ügy kapcsán azt mondta, felkérte a belügyminisztert, hogy vizsgáltassa ki a történteket. „Itt egy gyerekről van szó, és egy gyerek érzelmeivel nem lehet játszani. Én magam is örökbe fogadtam egy gyermeket, és tudom, milyen fontos a család egy gyerek számára, hogyan változtathatja meg az életét" – fogalmazott a kormányfő.

A Facebookon egy csoport is szerveződött Egységesen Sorináért (UNIȚI Pentru Sorina) címmel, sőt péntek este szimpátiatüntetést is tartottak Arámabányán, azt követelve, hogy a kislányt nem adja örökbe a gyámhatóság az Egyesület államokba, hanem adja vissza eddigi nevelőszüleinek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?