Matematikából vizsgáztak csütörtökön a nyolcadikosok


-A A+

A matematika vizsgával folytatódott csütörtökön a nyolcadik osztályosok képességvizsgája. A tétel és a javítókulcs délután megjelent a tanügyminisztérium honlapján, innen letölthető (a harmadik nyilacskára kattintva). 

A tételek kidolgozására két óra állt a tanulók rendelkezésére, csütörtökön 9 órakor kezdtek el írni. A képességfelmérőn szerzett jegyek átlaga 80 százalékos arányban számít bele a felvételijegybe, a fennmaradó 20 százalékot az 5-8. osztály tanulmányi átlaga adja. 

A szaktárca által megszabott ütemterv szerint 21-én, pénteken pedig a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók anyanyelvi irodalom- és nyelvtantudását mérik fel. Az eredményeket június 25-én, kedden délig teszi közzé a vizsgaközpontoknál, és aznap 14 és 20 óra között fogadják az óvásokat. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket június 29-én, szombaton ismertetik. 

A vizsga minden nap reggel kilenckor kezdődik, a tanulóknak legkésőbb 8 óra 30 percig el kell foglalniuk helyüket a teremben. A szaktárca tájékoztatása szerint a vizsgára jelentkező diákoknál kell hogy legyen személyazonossági irat, kékkel író toll vagy golyóstoll, valamint – a matematikavizsgán – ceruza és egyéb eszközök a rajzok elkészítéséhez. Iskolatáskát, hátizsákot, tankönyveket, szótárakat, jegyzeteket tilos bevinni a terembe, mint ahogy telefont, táblagépet vagy USB-tárolót is. 

Az oktatási minisztérium összesített adatai szerint országszerte 154 956 nyolcadik osztályt végzett tanuló vesz részt az országos képességfelmérő vizsgán. A tanügyminisztérium indított egy ingyenes telefonvonalat – 0800801100 –, amelyen jelenteni lehet bármilyen, a vizsgával kapcsolatban észlelt rendellenességet. A szám június 18-a és 20-a között lesz hívható 8-tól 16 óráig, valamint június 21-én, pénteken 8 és 14 óra között. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X