Tizenöt megyében okozott károkat az elmúlt 24 órában a kedvezőtlen időjárás

Tizenöt megye 21 településén okozott károkat az elmúlt 24 órában a kedvezőtlen időjárás. 

Az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) tájékoztatása szerint Arad, Argeş, Bákó, Bihar, Krassó-Szörény, Konstanca, Gorj, Hargita, Iaşi, Maros, Neamţ, Szilágy, Szatmár, Tulcea és Vâlcea megyében adódtak problémák az esőzések és az erős szél miatt. 

A katonai tűzoltóknak öt lakóházból, 37 pincéből és több mint 80 melléképületből kellett kiszivattyúzniuk a vizet. A viharos szél lesodorta négy épület tetőzetét, és kidöntött hat fát. A kidőlt fák 18 járművet rongáltak meg. Az IGSU szerint Piatra Neamţ városban volt a legsúlyosabb a helyzet, itt több személynek el kellett hagynia a víz által veszélyeztetett otthonát. Neamţ megyében még mindig dolgoznak a katonai tűzoltók a víz házakból, kertekből, pincékből való kiszivattyúzásán. 

A meteorológusok és hidrológusok által kiadott narancssárga és piros riasztások nyomán az IGSU 26 figyelmeztető üzenetet küldött a RO-ALERT rendszeren keresztül több Fehér, Arad, Bákó, Máramaros, Neamţ, Szatmár, Szilágy és Tulcea megyei település lakosságának - tájékoztat még a közlemény. 

Csütörtökön is zivatarok várhatók országszerte

Szinte az egész országra érvényes, fokozott légköri instabilitásra vonatkozó sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Az előrejelzések szerint csütörtök déltől 23 óráig a Bánságban, a Körösök vidékén, Máramarosban, Moldvában, valamint Erdély, Munténia és Dobrudzsa egy részén, illetve a hegyvidéki térségekben a fokozott légköri instabilitás miatt felhőszakadásokra lehet számítani, amelyeket villámlás, megerősödő szél és jégeső is kísérhet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25, elszórtan a 40-60 litert négyzetméterenként. 

Péntek estig ugyanakkor fokozott légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetés lesz érvényben az ország nagy részére. Az érintett területeken villámlásoktól kísért felhőszakadások várhatók, a szél viharossá fokozódik, jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 15-25, helyenként a 35-40 litert négyzetméterenként. 

A meteorológusok figyelmeztetnek, hogy - főleg a síkvidéki térségekben, de helyenként másutt is - kellemetlen lesz a hőérzet a déli órákban, a hőmérséklet-páratartalom mutató elérheti, sőt meg is haladhatja a kritikus 80-as szintet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?