Árvíz Csíkszentmártonban: több millió lejes kár keletkezett

Jelenleg is tart a hét eleji esőzések nyomán keletkezett károknak a felmérése Csíkszentmártonban. A községi és a megyei utakban is jelentős károk keletkeztek, ezen túl legalább kétszáz háztartás érintett, ahol épületek rongálódtak meg, mezőgazdasági területek, állatok kerültek veszélybe.

Gergely András polgármester a Maszol telefonos megkeresésére elmondta, Csíkszentmártonban legalább kétszáz ház rongálódott meg a hét eleji heves esőzések nyomán kialakult árvíz miatt. A károk felmérése jelenleg is tart, az már most látszik, hogy a családok is több százezer lejes károkat szenvedtek.

A házakban keletkezett károk mellett sok helyen állatok pusztultak el az árvízben, illetve tönkrementek a veteményesek is. A pincék folyamatos szivattyúzásra van szükség, mert a talaj teljesen átitatódott és rövid időn belül újra összegyűl a víz. A községvezető szerint a lakosok nem számíthatnak kártérítésre, hiszen a legtöbb ház nem rendelkezik biztosítással.

Több millió lejes károk az utakon

A kárfelmérés eredményéről szólva Gergely András úgy tájékoztatott, hogy a községi utakban körülbelül egymillió lejes károk keletkeztek, a megyei kezelésben lévő úton pedig ennek legalább a tízszerese. A megyei utat annyira alámosta a víz, hogy több helyen támfalak építésére lesz szükség, valamint a tönkrement aszfaltot is cserélni kell, ezeknek a munkálatoknak az értéke akár a 15-20 millió lejt is elérhetik. Az utak esetében a legfontosabb tennivaló a takarítás, a törmelékek, iszap, sár elhordása, majd következhet a talajrendezés, kavicsozás – mondta a helyreállítási munkálatokról Gergely András.

Más települések is érintettek

Csíkszentmárton mellett szintén érintett az árvíz okozta károkban Csíkszentgyörgy község is. György József polgármester beszámolója szerint a község Szentegyháza utcájában az út hétszáz méteren rongálódott meg, Adorján-fürdő felé a betonhíd teljesen beszakadt. A fürdő fele vezető út egyik eltérőjénél az útszakasz például annyira járhatatlan, hogy negyven, kezelésre érkezett magyarországi vendég nem tudott átjutni rajta.

Csíkbánkfalván a Martonos és Farkazó utcákat is elmosta a víz. Hidak, pallók és kapubejáratok váltak járhatatlanná, valamint az úttestre iszapot hordott az ár. A polgármester beszámolója szerint az okozott károk megközelíthetik a 100 ezer lejt. A község a megyei tanács segítségét is kéri a károk rendezésére.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?