Államilag támogatott délutáni oktatásért lobbizik a Diakónia Keresztény Alapítvány

Legyen a délutáni oktatás államilag támogatott rendszer, ezért lobbizik a Diakónia Keresztény Alapítvány. A civil szervezet a svájci HEKS Alapítvány, a Kovászna megyei és települési önkormányzatok támogatásával negyedik éve biztosít délutáni oktatást és meleg ebédet Háromszéken, számolt be Makkai Péter.

A Diakónia Alapítvány sepsiszentgyörgyi igazgatója rámutatott, hogy a program egyik legfontosabb hozadéka az volt, hogy sikerült változást elérniük az önkormányzatok hozzáállásában, a települések vezetői ugyanis megértették, hogy az oktatásba ugyanolyan fontos befektetni, mint az infrastruktúra fejlesztésébe, aszfaltozásba.

Makkai Péter a délutáni oktatás és az ezzel járó meleg ebéd fontosságát hangsúlyozva rámutatott: a városi iskolákba járó gyerekek szüleinek egy része nagy összegeket fizet azért, hogy a gyereke délutánonként felügyelet alatt tanulhasson, ezzel a lehetőséggel ugyanakkor nem tudnak élni a nehéz sorsú gyerekek. 

A Diakónia Keresztény Alapítvány háromszéki programjában az elmúlt négy év alatt több mint ezer gyereket vontak be, mutatott rá az igazgató, aki szerint a nemrég véget ért tanévben, 14 településen 518 gyerek vett részt a programban. A délutáni oktatás programra az elmúlt négy évben több mint egymillió eurót költöttek a svájci HEKS alapítvány, illetve önkormányzatok és szülők hozzájárulásával.

A programnak bizonyítható eredményei vannak, hiszen a délutáni oktatási programban részt vevő gyerekeknek alig volt igazolatlan hiányzása és egyikük sem maradt osztályismétlő, mutatott rá Makkai Péter, aki szerint a svájci alapítvánnyal kötött négy éves támogatási szerződés idén ugyan lejárt, de ígéretet kaptak, hogy más pénzforrásokat keresnek és a következőkben ki is szélesítik a programot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?