Először díjazzák a tantárgyversenyeken jól szereplő tanulókat Kovászna megyében

Háromszéken első alkalommal díjazzák pénzjutalommal a megyei tantárgy- és sportversenyek díjazottjait és felkészítő tanáraikat a befektetett munkájukért és kiváló teljesítményükért.

„Látva azt, hogy Romániában az oktatás minősége az elmúlt harminc évben egyre jobban csökken, Kovászna Megye Tanácsa úgy döntött, a törvény adta lehetőséget kihasználva és a rendelkezésre álló anyagi források mértékében, tanulóbarát hangulatot teremt a megyében” – mutatott rá Tamás Sándor. A megyei tanácselnök elmondta, a háromszéki tanfelügyelőséggel együttműködve több mint 600 diáknak és közel 300 felkészítő tanárnak ad pénzjutalmat a diákolimpiák és sportvetélkedők megyei szakaszain elért kiváló teljesítményükért.

Kiss Imre Kovászna megyei főtanfelügyelő tudatta: 32 kategóriában osztanak ki díjakat a megyében, ez alkalommal kizárólag azokat díjazzák, akik tantárgyversenyen, sportvetélkedőn a megyei szakaszon értek el első, második és harmadik helyezést. Hozzátette: adminisztratív okok miatt nincs arra lehetőség, hogy egy teremben tartsanak ünnepélyes díjátadást, de a következő időszakban mindenki megkapja a jól megérdemelt jutalmat.

„Meggyőződésünk, hogy azokat kell ösztönözni, akik tanulni akarnak és eredményeket érnek el. Hiszünk abban, hogy Székelyföldön a diákokba, tanulásba fektetett idő, pénz, és energia sokszorosan megtérül, egész közösségünk javát szolgálja” – fogalmazott Tamás Sándor tanácselnök, aki kiemelte: ez új kezdeményezés, ezért várják a pedagógusok visszajelzéseit, javaslatait, hogyan lehet ezt a programot bővíteni, javítani.

Kovászna megyében 49 iskola 411 tanulójának osztanak ki 479 díjat, összesen 53 570 lej értékben, ugyanakkor az iskolai oktatómunka és az iskolavezetés, a rendszeres értékelés, valamint az oktatás rendelkezésére álló erőforrások hatékonyabb felhasználását is ösztönözni kívánja a megyei tanács, ezért 222 felkészítő tanárt jutalmaz. Az erre a célra szánt összeg 27 310 lej. 

A megyei iskolai sporteredmények alapján 25 sportágban 203 sportolónak/csapatnak összesen 238 díjat adnak 30 830 lej értékben, valamint 66 sporttanár 10 310 lej értékben kap pénzjutalmat. A tanintézmények díjazásának értéke összesen 122 020 lej, ezenkívül a versenyeket szervező és lebonyolító iskolák adminisztratív és szervezési költségek megtérítésére kapnak pénzforrást.  A jutalomban részesülő diákok és pedagógusok névsorát a tanfelügyelőség pénteken teszi közzé az intézmény honlapján

„Az oktatásnak kulcsszerepe van az egyéni- és közösségi fejlődés feltételeinek megteremtésében. Kovászna Megye Tanácsa az elmúlt években számos olyan programot indított, amelynek célja javítani a gyerekek és fiatalok életminőségén, az oktatási és szabadidős lehetőségeken. Iskolák és óvodák korszerűsítését segítjük, ugyanakkor vidéki kultúrotthonokat újítottunk fel, berendezések vásárlását támogattuk, játszótereket építettünk falvakon. Szorgalmazzuk a délutáni oktatást, ismert és közkedvelt az előkészítő osztályok számára biztosított iskolatáska programunk, sok helyen támogattuk a népviselet beszerzését tánccsoportok számára” – összegzett Tamás Sándor. 

Kapcsolódók

Kimaradt?