Ritka melldaganatot műtöttek ki egy páciens testéből a csíkszeredai kórházban

Ritkán előforduló, nagyra növekedett melldaganatot, úgynevezett phyllodes tumort operáltak ki kedden egy 44 éves Kovászna megyei páciensből a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban. Az eltávolított daganat 7 900 grammos volt, az 57 kilogrammos páciens testsúlyának több mint tíz százalékát tette ki.

A phyllodes tumor egy ritkán előforduló, rövid idő alatt nagyra növekedő daganat, a melldaganatok egy százalékát teszi ki. A 44 éves, Kovászna megyei páciens Csíkszeredában, dr. Lőkös Barna Csaba sebész főorvosnál jelentkezett szakorvosi vizsgálatra a bal mellét érintő, nagyra nőtt daganat miatt. A dr. Holló Gergely onkológus szakorvossal végzett konzultáció nyomán a szakemberek a Tru-Cut biopszia eredménye szerint a jóindulatú daganat sürgős eltávolítása mellett döntöttek. 

A műtét június 11-én zajlott le a csíkszeredai kórházban, a daganatot háromórás beavatkozás során távolította el dr. Lőkös Barna Csaba sebész főorvos és dr. Székely Tamás, Both Éva és Bucur Cristina asszisztensek segítségével. A műtét altatóorvosa dr. Bartha István volt, neki Netedu Angela asszisztált. 

A műtét jól sikerült, minimális vérveszteség mellett el tudták távolítani a daganatot, és sikerült lezárni a hozzá futó nagy ereket is. A műtét során ki kellett metszeni a mellizomzat egy részét, de lehetőség szerint helyreállították a daganat által elnyomott mell formáját. A páciens jól van, június 12-én már felkelt, jelenleg a csíkszeredai kórházban lábadozik tovább. A daganatot szövettani vizsgálatra küldték, várják ennek az eredményét. 

A páciens szerint ez a most eltávolított hatalmas daganat hat hónappal ezelőtt kezdett el növekedni. “Rendszeresen el kell végezni a mell önvizsgálatát, és ha valaki elváltozást tapasztal, például csomót tapint vagy a mellbimbó behúzódását, a bőr megvastagodását észleli, akkor minél előbb szakemberhez kell fordulni” – tanácsolta a Hargita Megye Tanácsa fenntartásába tartozó csíkszeredai kórház sebésze. 

                                                                              

                                                                                                

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?