Alapfokon megnyerte Hargita megye a határvitáját Neamț megyével

Hargita megye számára kedvező döntést hozott csütörtökön a ploiești-i törvényszék a Neamț megyével a közel tíz éve elhúzódó határvitában. Az ítélet nem jogerős. A hírt Borboly Csaba megyei tanácselnök közölte a Facebook-oldalán.

A Gyergyószentmiklós és Békás közötti, illetve az ezzel egybeeső Hargita-Neamţ megyehatár pontos vonala több mint egy évtizede vita tárgyát képezi a két megye között. Gyakorlatilag a jelentős turisztikai potenciállal rendelkező Békás-szorosért folyik a küzdelem.

A csütörtöki az alapfokú ítélet megsemmisíti azt a jegyzőkönyvet, amely a két megye közötti törvénytelenül meghúzott határt szentesíti. Az úzvölgyi esethez hasonlóan a határt a két megye kataszteri hivatala törvénytelenül módosította Hargita megye kárára még a múlt rendszerben.

 

Az akkori döntés révén a térség egyik legnagyobb turisztikai attrakciója, a Békás-szoros is Neamț megyéhez került. A csütörtöki ítélet jogerőssé válásával mintegy 700 hektár kerülhet vissza Hargita megyéhez, Gyergyószentmiklós város közigazgatása alá. A tíz éve húzódó per előzményeiről itt olvashat részleteket.

Kapcsolódók

Kimaradt?