Kevés az antiviperin szérum a sürgősségi kórházaknál

Arad megye kórházaiból teljességgel hiányzik az antiviperin szérum, erről a közegészségügyi hatóság illetékesei értesítették kedden az Egészségügyi Minisztériumot. A mérgező kígyómarást hatástalanító szérumnak jelen kellene lennie valamennyi sürgősségi ellátó központban.

A bukaresti Cantacuzino Intézet bezárása miatt beszerzési problémák vannak Kovászna megyében is a tetanusz, a viperaméreg és a botulizmus elleni szérumot illetően, de a szükséges szérumokat máshonnan próbálják beszerezni – tájékoztatott András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház menedzsere.

A Hargita Megyei Sürgősségi Kórháznak rendelkezésére áll a kígyóméreg elleni szérum, tájékoztattak a kórház sürgősségi osztályán. Ez az ellenanyag öt, Romániában is előforduló kígyófaj marása esetén használatos. Tavaly a rendelkezésre álló tíz adag szérumból kilencet adtak be, hét kígyómarás történt a térségben. Ugyanis a szérum hatóanyaga súlyhoz kötött, egy hetven kilogramm fölötti személy esetében két dózist is beadnak. A megyében előforduló viperafajok marása halálos is lehet, azonban halálos esetekről a megyében évek óta nem tudnak.

A közegészségügyi illetékesek felhívják a lakosság figyelmét, hogy az időjárás melegebbre fordulásával előfordulhat, hogy a kirándulók viperatámadás áldozatai lehetnek. A vipera marása először keringési rendellenességet okoz: a sérült végtag a marás környékén megduzzad, elkékül. Elsősegélyként a végtagon szorítókötést kell alkalmazni, amennyire lehetséges fölötte és alatta is. Ezt a szorítókötést 15-20 percenként érdemes meglazítani pár percre, nem egyszerre, hanem hol az egyik kötést, hol a másikat. Fontos, hogy a megmart személy két órán belül orvosi ellátásban részesüljön. A kígyómarást nem szabad kiszívni, mert egy lyiukas fogon, vagy szájsérülésen keresztül ugyancsak felszívódhat a méreganyag, ami öntudatlan állapottal, hányingerrel, hányással és látászavarokkal jár, de akár halálos is lehet.

A szakemberek tájékoztatnak, csak olyankor támadnak a viperák, amikor veszélyben érzik magukat, de leggyakrabban akkor, ha figyelmetlenségből rájuk taposnak. Ez úgy lehetséges, hogy hűvösebb időben a hüllő teste nincs teljesen átmelegedve, ezért nem tud elég gyorsan elmenekülni, és csak a támadás marad számára védekezésül. A kígyótámadás elkerülésére tanácsos a túrázás során magas zoknit viselni, hosszúszárú nadrágot, és egy pálcával „sepregetni” a talajt a lábunk előtt, lehetővé téve a menekülést a megijedt állat számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?