Hétfőn sem szabadulunk a felhőszakadásoktól és a viharoktól

Légköri instabilitásra, felhőszakadásra, jégesőre és viharokra figyelmeztető előrejelzést adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 34 megyéjére és Bukarestre. A sárga jelzésű riasztás 12 és 23 óra között érvényes.

A meteorológusok szerint a jelzett időszakban az ország déli, keleti és helyenként középső részében, valamint a hegyvidéken villámlásoktól kísért felhőszakadásokra kell számítani, a szél viharossá fokozódik, jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-25, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként.

Az érintett megyék: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galac, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Buzău, Vrancea, Bákó, Neamţ, Suceava, Hargita, Kovászna, Brassó, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Teleorman, Olt, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Hunyad, Fehér, Szeben, Bukarest, Ilfov, illetve részben Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros és Kolozsvár.

Ugyanakkor az ország nagy részére június 10-én 10 óra és június 11-én 23 óra között fokozott légköri instabilitásra figyelmeztető jelzés lesz érvényes. Ebben az időszakban villámlásoktól kísért felhőszakadásokra lehet számítani, a szél viharossá fokozódik, jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 15-25, helyenként a 35-40 litert négyzetméterenként. Ezek a jelenségek a délutáni és esti órákban lesznek gyakoribbak.

Kapcsolódók

Kimaradt?