Ilyen állapotban volt az úzvölgyi temető az incidensek másnapján

Csend volt péntek délelőtt az úzvölgyi temetőnél, néhány órával a csütörtök délutáni súlyos incidensek után. Csak a székelykapu állapota utal az előző nap eseményeire – számolt be a Hargita Népe napilap.

Mint korábban írtuk, a helyszínre csődített több ezer román megemlékező csütörtök délután erőszakkal benyomult az úzvölgyi katonatemetőbe, és ott ortodox szertartás keretében felszentelték a temetőben törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát. Több tucat, futballhuligánnak kinéző fiatal jutott be elsőként a sírkertbe. Ők belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott.

A csíkszeredai napilap helyszíni tudósítása szerint péntek délelőtt a temető bejáratát egy rendőrökből és csendőrökből álló csoport őrizte, civilek nem voltak a helyszínen. A foghíjas székelykapun kívül a rongálásnak más nyoma nem volt. Az illegálisan létrehozott román parcella piros-sárga-kékbe volt borítva, de a magyar fakeresztek a helyükön voltak, és a letépett piros-fehér-zöld szalagok is visszakerültek a helyükre.

Kapcsolódók

Kimaradt?