Felhőszakadások, viharok várhatók szinte az egész országban

Légköri instabilitásra, felhőszakadásra, jégesőre és viharokra vonatkozó elsőfokú riasztást adott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) az ország 37 megyéjére. A sárga jelzésű figyelmeztetés 10 és 22 óra között érvényes.

A meteorológusok szerint a jelzett időszakban Erdély északi és északnyugati részében, Máramarosban, Moldvában, Olténia északi részén, Munténia északi és keleti részén, Dobrudzsában, valamint a hegyvidéken villámlásoktól kísért felhőszakadásokra kell számítani, a szél viharossá fokozódik, jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-25, helyenként a 45-50 litert négyzetméterenként.

Az ország nagy részére június 10-ig fokozott légköri instabilitásra figyelmeztető jelzés érvényes. Ebben az időszakban villámlásoktól kísért felhőszakadásokra lehet számítani, a szél viharossá fokozódik, jégeső is kialakulhat. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 15-25, helyenként a 35-40 litert négyzetméterenként. Ezek a jelenségek a délutáni és esti órákban lesznek gyakoribbak.

Kapcsolódók

Kimaradt?