Súlyos incidensek voltak az Úz-völgyében – fotógalériás összefoglaló

Erőszakkal benyomult az úzvölgyi katonatemetőbe csütörtök délután a helyszínre csődített több ezer román megemlékező, és ott ortodox szertartás keretében felszentelték a temetőben törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát. 

A karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a lakatlan hegyi település temetője előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között. A zászlókkal felvonuló román tömeg a csendőrséget és a magyarokat becsmérlő jelszavakat skandált („Mars Budapestre!”), az élő láncban álló székelyek pedig hangosan imádkoztak. Többen kövekkel dobálták meg az élőláncot alkotó magyarokat.

A román megemlékezők többször is megpróbálták áttörni a csendőrkordont, hogy a kapuhoz jussanak, de kísérleteik mindaddig nem jártak sikerrel, míg a temető oldalsó, hátsó részén több tucat, futballhuligánnak kinéző fiatal be nem jutott a sírkertbe. Ők belülről kitépték a székelykapu szárnyát, így a tömeg benyomulhatott.

A székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket. Ezután került sor az ortodox szertartásra, amelynek keretében - a papok szóhasználata szerint - felavatták és felszentelték az onnan húsz kilométerre lévő Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet.

A magyar tüntetők elvonultak a helyszínről. Az ortodox szertartást koszorúzási ünnepség majd a szervező civil szervezetek vezetőinek szónoklatai követték. A felszólalók hangsúlyozták: Úzvölgye Románia része, ahol nem lehet megakadályozni a román hősökről való megemlékezést.

A megmozdulás egyik szervezőjének, a Calea Nemului (Nemzet Útja) Egyesületnek az elnöke, Mihai Târnoveanu kijelentette: az úzvölgyi katonatemető román keresztjeihez a jogot az elesett katonák véráldozatával szerezték. Hozzátette: ha a kormány arról döntene, hogy a temető Csíkszentmárton községhez tartozik, az a döntés sem moshatja le a román hősök vérét. Úgy vélte: mindegy, hogy a temető Hargita vagy Bákó megye területén fekszik, mert mindkettő román föld.

A ceremónia folytatásaként felolvasták annak a 149 román katonának a nevét, akit tudomásuk szerint az úzvölgyi katonatemetőben temettek el, majd megkoszorúzták az emlékművet.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az úzvölgyi első világháborús sírkertben, félszáz betonkeresztet és egy emlékművet felállítva ott. Az emlékműállítást a román kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és az építési felügyelőség is törvénytelennek minősítette. Bákó megye prefektusa péntekre helyezte kilátásba az építési engedély megtámadását a közigazgatási bíróságon, ha addig a dormánfalvi polgármester nem tisztázza a jogi helyzetet.
Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők, akik erőszakkal be akarnak nyomulni az úzvölgyi katonatemetőbe Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők, akik erőszakkal be akarnak nyomulni az úzvölgyi katonatemetőbe Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők, akik erőszakkal be akarnak nyomulni az úzvölgyi katonatemetőbe Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők, akik erőszakkal be akarnak nyomulni az úzvölgyi katonatemetőbe Román résztvevők a temető bejáratánál Hargita megyei magyarok, akik élőláncot alkotva próbálták megakadályozni, hogy felszenteljék a törvénysértően létesített román emlékművet Csendőr az úzvölgyi katonatemetőnél Román férfi az úzvölgyi katonatemetőnél Tánczos Barna szenátor (b) és Tamás Sándor, Kovászna megye Tanácsának az elnöke (j) az úzvölgyi katonatemető bejáratánál Hargita megyei magyarok, akik élőláncot alkotva próbálták megakadályozni, hogy ortodox szertartás keretében felszenteljék a temetőben törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát Toader Alexandrescu dormánfalvi ortodox pap felszentelte a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát Román résztvevők, miután áttörték a csendőrsorfalat az úzvölgyi katonatemető bejáratánál Román rendőrök koszorúval az úzvölgyi katonatemetőben Az úzvölgyi katonatemetőbe erőszakkal bejutott román fiatalok

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?