Semjén Zsolt az úzvölgyi temetőben: egy nagykorú nemzet nem lehet halottgyalázó

Minden közösségnek joga van ahhoz, hogy virágot helyezzen el ősei és halottai sírján - mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, miután szerdán felkereste Romániában az úzvölgyi katonatemetőt.

"Egy nagykorú nemzet nem lehet halottgyalázó, minden halottnak joga van ahhoz, hogy az etnikai és vallási identitásának megfelelő jelkép alatt nyugodjék" - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

Semjén Zsolt a Facebookra feltöltött videofelvételen kiemelte: a magyarok tisztelik mindenkinek a halottait, legyenek azok románok, osztrákok, németek vagy oroszok. Kijelentette: a magyarok ugyanígy elvárják, hogy tiszteljék a halottait. "Nyugodjanak békében!" - zárta szavait a miniszterelnök-helyettes.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az úzvölgyi első világháborús sírkertben, félszáz betonkeresztet és egy emlékművet felállítva ott.

 

Székelyföldi elöljárók élőlánccal próbálják megakadályozni, hogy Dormánfalva polgármesteri hivatala csütörtökön papokkal felszenteltesse az úzvölgyi katonatemetőben létrehozott román parcellát és emlékművet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?