Pénzinfúziót kap a sepsiszentgyörgyi kórház

Kovászna megye önkormányzata a legutóbbi közgyűlésén egymillió lejjel egészítette ki a sepsiszentgyörgyi Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház költségvetését. Az egészségügyi intézmény azért szorult az önkormányzat támogatására, hogy ki tudja fizetni működési költségeit és beszállítóit, amelyeknek 90 napnál régebbi tartozásokat halmozott fel, és azzal fenyegették, hogy nem látják el a kórházat.

A szentgyörgyi sürgősségi kórház amiatt került anyagilag nehéz helyzetbe, mert országos szinten nem létezik szerződés az egészségbiztosító pénztárral, amely fedezné a fizetésemelések miatt megnövekedett kiadásokat – bár a kormánynak kellene biztosítania a kórházak költségvetését az egészségbiztosítón keresztül.

Ugyanakkor a kórházak számára megszabott keret alapján csak meghatározott számú betegellátást térítenek meg, viszont az egészségügyi intézmények nem utasíthatnak vissza rászorulókat, így például a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház esetében havonta átlag ezer páciens ellátását nem téríti meg az egészségbiztosító, mert ennyivel túllépik a megszabott keretet.

Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy az év első öt hónapjában már egymillió lejes hiány keletkezett az önkormányzat alárendeltségében működő intézmény költségvetésében, ezért volt szükség a gyorssegélyre. Ez viszont csak rövid távon oldja meg a problémát, hosszú távon egyelőre nincs megnyugtató „gyógykezelés”.

A háromszéki tanácselnök rámutatott: az alulfinanszírozottság nem helyi, hanem országos jellegű probléma, amit a kormánynak kellene rendeznie az egészségbiztosítón keresztül.

Sorina Pintea szakminiszter egyébként a napokban úgy nyilatkozott, hogy újragondolják a kórházak finanszírozását, s „jutalmazzák” azokat, amelyek jól végzik dolgukat, illetve „büntetik” azokat, amelyek eredményei nem megfelelők. Ehhez többek között az ellátott betegek és a sikeresen meggyógyult páciensek, illetve az országos egészségügyi programokba bevont betegek számát vennék figyelembe.

A sepsiszentgyörgyi kórház több dolgozója is elégedetlen, mert ebben az évben nem kapták meg az élelmiszerpótlékokat – tudtuk Tamás Sándortól. A háromszéki tanácselnök szerint erről a problémáról egyeztetett András-Nagy Róbert menedzserrel, és keresik a megoldást, hogy még idén ki tudják fizetni a kórházi alkalmazottak élelmiszerpótlékait.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?