Kiskorúak megtakarítási számlája: az alkotmánybíróság elutasította Johannis óvását

Az alkotmánybíróság szerdán megalapozatlannak minősítette és elutasította Klaus Johannis államfőnek a Junior Centenar nevet viselő megtakarítási számlákról szóló sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvény ellen emelt alkotmányossági kifogását.

„Az alkotmánybíróság többségi szavazattal elutasította mint megalapozatlan kérést az alkotmányossági kifogást, és megállapította, hogy Junior Centenar nevet viselő megtakarítási számlákról szóló 2018/104-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvény alkotmányos” – írta szerdán a taláros testület sajtóirodája.

Johannis április végén emelt alkotmányossági kifogást. Szerinte a sürgősségi rendeletbe foglalt előírások egy része az alkotmányba ütközik, és így alkotmányba ütközik a rendeletet jóváhagyó törvény is. A parlament április 10-én küldte át Johannisnak a törvényt kihirdetésre.

Johannis többek között kifogásolta a törvény személyes adatok feldolgozására vonatkozó előírásait, tekintve, hogy a törvénybe foglalt program haszonélvezői kiskorú személyek, és az előírás az összes romániai kiskorúra vonatkozik, pedig csak egy részük vesz majd ténylegesen részt a programban. Szerinte tiszteletben kellett volna tartani az arányosság elvét, és csak azoknak a kiskorúaknak az adatai kerüljenek feldolgozásra, akiknek törvényes képviselőik úgy döntenek, részt vesznek a kormány programjában.

Johannis ugyanakkor kritikával illette a szóban forgó megtakarítási számlák megnyitási módját, illetve annak módját is, ahogyan az összegeket el lehet helyezni ezeken a számlákon. Bírálta azt az előírást is, amely szerint az állami gondozásban lévő gyerekek számára a munkaügyi és esélyegyenlőségi minisztérium költségvetéséből biztosítják az évi 1200 lejes letétet, de a kiskorúak örökbe fogadása esetén az örökbefogadó szülők kötelesek az évi összegeket továbbra is befizetni. Ez sérti az örökbefogadó szülők jogait, ugyanis a többi szülő esetében az összegek befizetése nem kötelező jellegű – mutatott rá az óvásban Johannis.

Az áprilisban megszavazott törvény szerint a megtakarítási számlákat az államkincstár fiókjaiban nyitják meg. Az állam minden év végén 600 lejjel megtoldja az összeget, ha abban az évben legalább 1200 lejt helyeztek el a kontón. Az összeghez a tulajdonos nyúlhat hozzá a nagykorúvá válása után. Az állam további 3 százalékos kamattal is hozzájárul a megtakarításhoz, de csak akkor, ha a kedvezményezett betölti a 18. életévét. A 3 százalékos kamatot egyszeri alkalommal, a végösszegre számolják rá.

Kapcsolódók

Kimaradt?