Ismét berobognak a zarándokvonatok Kolozsvár vasútállomására

A kolozsváriak életében már hagyománnyá vált a Csíksomlyóra tartó zarándokvonatok fogadása. Ebben az évben is a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) üdvözli a Boldogasszony zarándokvonat és a Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors vonat utasait, partnerségben az RMDSZ Kolozsvári Szervezetével.

A vonatok június 6-án csütörtökön, illetve június 7-én pénteken érkeznek a kincses város állomására. Az eddigi évekhez hasonlóan idén is pogácsával és kulturális műsorokkal fogadják a zarándokokat a szervezők: helyi népdalok éneklését és Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészének versszavalatát ígérik.

Az első érkező a Boldogasszony Zarándokvonat, amely csütörtökön 15:14-kor robog be az állomásra, és 15:47-kor indul is tovább. Az utasokat Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának képviselője, Ft. Kémenes Lóránt kolozsvári főesperes és Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere köszöntik, a fogadás lezárásaként pedig népdalprodukciót hallgathatnak az utasok.

Pénteken a Csíksomlyó Express – Székely Gyors 14:38-tól 14:53-ig tartózkodik majd Kolozsváron. Utasait pogácsával várják, a híveket Ft. Kémenes Lóránt kolozsvári főesperes és Oláh Emese Kolozsvár alpolgármestere köszönti, majd Marosán Csaba előadásában versszavalatot hallhatnak. Közös ima, áldás és himnuszok éneklése zárja a találkozást.

„Minden évben felemelő érzés ez a találkozás. A kolozsvári magyarság számára is egy fontos momentum, közösen imádkozunk, közösen énekeljünk himnuszainkat. A zarándokvonatok fogadása nekünk nagy öröm és a helyiek számára is fontos esemény, hiszen az ilyen alkalmak erősítik a magyarság összetartozásának érzetét, nemzeti identitásunkat és vallásunkat” – nyilatkozta Balló Tamás KIFOR elnök, az RMDSZ Kolozsvári Szervezetének ügyvezető elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?