FRISSÍTVE – Ítéletidő Arad megyében: az árvíz mindent elmosott az útjából

FRISSÍTVE: Több mint száz Arad megyei gazdaságot öntött el a víz az elmúlt 24 órában lehullott nagymennyiségű csapadék miatt. A megyei tanács a megrongálódott utakra különített el pénzt, a prefektúra gyorssegélyt juttat a károsultaknak.

Csak Berzován (Bârzava) nyolcvan gazdaságot öntött el az ár, több családot kitelepítettek, néhány állat belefulladt a vízbe, gépkocsikat sodor el az ár – tájékoztatott George Pleşca, az Arad Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szóvivője. 

„Ítéletidő volt, a néhol kétméteres víz minden elmosott az útjából” – nyilatkozta Gabriel Faur, Berzova polgármestere. Berzován, de Nagylakon is a tűzoltók motoros szivattyúkkal segítnek az embereknek, hogy eltávolítsák a vizet otthonaikból.

Gyorssegélyt utalnak ki a károsultaknak

Az Arad Megyei Tanács közleményben tudatta, hogy rendkívüli határozattal 828 ezer lejt különít el a költségvetésből a megrongálódott utak és hidak rendbetételére.

A prefektúra tudatta, hogy egy hétfői kormányhatározat értelmében pénzbeli gyorssegélyt nyújtanak az árvízkárosult családoknak és egyedül élő személyeknek.

Háromezer lejt kapnak azok a családok/egyedül élők, akiknek az ingatlanjuk/javaik több mint 90 százalékban megsemmisültek; kétezer lejre jogosultak azok, akiknek a javaik 50 és 90 százalék közötti mértékben szenvedtek kárt, és ezerötszáz lej azonnal kárpótlást utalnak ki azoknak, akiknek ingatlan és ingó javaik legfeljebb 50 százalékban sérültek meg az áradásokban.

A kárfelmérést már megkezdték az érintett településeken a megyei intervenciós és kifizetési ügynökség és a katasztrófavédelem szakemberei, a jelentést a helyi önkormányzatoknak is láttamozniuk kell.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?