Érkeznek a zarándokok a pápai szentmisére – énekelve vonulnak Csíksomlyóra

Szombaton reggel hat órakor megérkezett Csíkszeredába az a zarándokvonat, amely Szombathelyről indulva szállította a magyarországi hívek nagy létszámú csoportját a pápalátogatás helyszínére. Kint voltunk a pályaudvaron.

A tizenhét vagonból álló, 450 méter hosszú szerelvény több mint 1400 utassal futott be szombat hajnalban az erre az alkalomra felújított csíkszeredai vasútállomásra. A vonattal érkező hívekhez csatlakozott a Madéfalván parkoló autóbuszos zarándokok egy népesebb csoportja is. A tömeg rendkívül fegyelmezetten, a vagon-, illetve autóbuszos beosztásnak megfelelően elrendeződve, énekelve indult el a pápai szentmise helyszínére, Csíksomlyóra.

„Igaziban” látni a pápát

Fáradt, ám a megérkezést örömmel átélő zarándokok léptek le a csíkszeredai vasútállomás peronjaira. Négytagú családot szólítottunk meg a tömegben. A Kabai család Mosonmagyaróvárról érkezett. Az édesapa elárulta: bár utólag belegondolva kicsit merésznek tűnt elindulni két kisgyerekkel a zarándoklatra, meglepően gyorsan eltelt az utazás. Hogy mit várnak a mai naptól, arra a 10 éves Dávid így válaszolt: „Végre láthassam a pápát, ne csak képeken, hanem igaziban”.

A Katolikus Szeretetszolgálat szervezésében érkezett Tápiószentmártonból az az ötven fős csoport, akik minden évben járnak Erdélybe Böjte Csaba testvér gyermekotthonainak meglátogatására, valamint a pünkösdi búcsúra. Ebben az évben „a pápalátogatást fontosabbnak tartották, és szeretnének egy kicsit lelkileg feltöltődni” – árulta el a csoport egyik tagja Kollárné Kovács Erzsébet.

Csíkszeredában egész éjjel nyitva voltak a katolikus templomok péntekről szombatra virradóan, hogy befogadják a zarándokokat. A csíksomlyói kegytemplomban péntek este misét tartottak, majd ott maradhattak imádkozni a hívek.

A pápai szentmise 11 óra 30 perckor kezdődik a Kis- és Nagysomlyó közötti hegynyeregben. Reggel hat órától a pápával való találkozásra hangoló közös imádkozás várja a híveket a nyeregben különböző egyházi szervezetek vezetésével. A szentmisét követően 14 órától a Népemért vállalom című, Márton Áron püspök tiszteletére írt zenemű is elhangzik majd a Hármashalom-oltár színpadán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?