Ferenc pápa: a Miatyánk szeretetéhség kiáltása

Ferenc pápa latinul mondta el pénteken a Nemzet megváltásának katedrálisában a Miatyánkot, amelyről úgy fogalmazott, hogy „létünket fejezi ki”. 

„A Miatyánk imája megerősíti Jézus tanítványainak tett ígéretét: Nem hagylak benneteket árván, és bizalmat ad nekünk, hogy ajándékként fogadjuk el felebarátainkat” – mondta Ferenc pápa.

Rámutatott: minden alkalommal, amikor elmondjuk a Miatyánkot, hangsúlyozzuk, hogy a „miénk”, ami nélkül nem létezhet az „atya” szó sem. Mint fogalmazott, Jézus imádságában egyesülünk, az „én Istenem és te Istened”, „ami az enyém, az a miénk”. 

Arról is beszélt, hogy Isten nevét életünk középpontjába kell helyezni. Ferenc pápa elmagyarázta, hogy amikor „mindennapi kenyerünkért” imádkozunk, valójában „az emlékezés kenyérét, a keresztény identitás gyökereit kérjük, amelyek nélkülözhetetlenek a mai világban, amikor az emberiség, különösen a fiatal generációk (...), veszélybe kerültek, gyökérteleneknek érzik magukat, és képtelenek arra, hogy értelmet adjanak életüknek”.

A szentatya azt mondta, hogy a Miatyánk nem egy olyan imádság, amely ellazít, hanem „a szeretetéhség kiáltása”. Beszélt arról a „bátorságról” is, hogy megbocsássunk, ne csak a mi vétkeink bocsánatáért imádkozzunk. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?