Ferenc pápa: ne hódoljunk be a gyűlöletnek és az individualizmusnak

A globalizáció a népek értékeinek elgyökértelenedéséhez vezetett – jelentette ki Ferenc pápa pénteken, a román ortodox egyház szinódusának tagjaival való találkozóján. 

Ferenc pápa arról beszélt a pátriárkátus székhelyén lezajlott találkozón, hogy sokan jutottak előnyökhöz ugyan a technológia fejlődésének és gazdasági jólétnek köszönhetően, de még többen szorultak kívülre, a konformálódást követelő globalizáció pedig a népek értékeinek elgyökértelenedéséhez járult hozzá, meggyengítette az erkölcsöt és az együttélést, amelyet az utóbbi években a félelemérzet szennyezett be, ez pedig bezárkózáshoz és gyűlölethez vezet. 

„Segítenünk kell egymást, hogy ne hódoljunk be a gyűlölet és individualizmus csábító kultúrájának” – jelentette ki a szentatya, aki arról is beszélt, hogy az emberi kapcsolatok meggyengülése, az elszigetelődés a családokra is negatív hatással van.

A krisztusi tanításból kiindulva a jótékonyságra és a közös szolgálatra, a cselekvő fellépésre és együttműködésre biztatta hallgatóságát. Jó példaként említette a külföldön élő román ortodox közösségek és a katolikus egyházmegyék közötti kiváló együttműködést. „Sok helyütt kölcsönös bizalmon és barátságon alapuló kapcsolatok alakultak ki, amelyeket a vendégszeretet, támogatás és szolidaritás konkrét gesztusai tartanak életben. Ezáltal sok katolikus és ortodox román számára lett világos, hogy nem idegenek egymás számára, hanem testvérek, barátok” – fogalmazott Ferenc pápa. 

A Szentatya romániai látogatásának első napját percről percre itt követjük. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?