Hat erdélyi megyére is érvényes viharriasztás lépett érvénybe

Narancssárga jelzésű (másodfokú) eső- és viharriasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) pénteken, amely szombat reggelig érvényes az ország 23 megyéjében és a fővárosban. Egy másik, sárga jelzésű riadó 22 megyére érvényes.

A meteorológusok szerint pénteken 15 órától szombat délelőtt 10 óráig felhőszakadások várhatók Dobrudzsa és Munténia legnagyobb részében, Olténia északi felében, Moldva déli felében, a Déli-Kárpátok és a Kárpátkanyar térségében. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 40-50 litert négyzetméterenként, illetve elszigetelten a 60-80 litert is. Főleg a keleti és dél-keleti országrészben szélviharokra, gyakori villámlásokra és nagyszemű jégesőre kell számítani.

Az ANM szerint a következő megyékre érvényes a másodfokú riadó: Vaslui, Galac, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Giurgiu, Buzău, Vrancea, Bákó, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, illetve Bukarest. Tulcea, Konstanca, Kovászna, Brassó, Szeben, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény megye csak egy részét érinti a riasztás.

A meteorológusok ugyanakkor egy sárga jelzésű, rossz időjárásra vonatkozó riasztást is kiadtak, amely péntek délben lépett érvénybe és szombat délelőtt 10 óráig tart. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25 litert, elszigetelten pedig a 40-50 litert négyzetméterenként.

Az elsőfokú riasztás a következő megyéket érinti: Botoşani, Iaşi, Suceava, Neamţ, Máramaros, Beszterce-Naszód, Maros, Hargita, Kolozs, Temes, Dolj, Olt, Teleorman, illetve részlegesen Krassó-Szörény, Mehedinţi, Konstanca, Tulcea, Kovászna, Brassó, Szeben, Fehér és Hunyad megyét.

Az ANM figyelmeztet még, hogy az elkövetkező napokban időszakos jelleggel fokozott lesz még a légköri instabilitás az ország legnagyobb részében.

Kapcsolódók

Kimaradt?