Célegyenesben a pápalátogatás előkészületei Csíksomlyón

A végső simítások zajlanak Ferenc pápa június elsejei csíksomlyói látogatásának központi helyszínén, a Nagy- és Kis-Somlyó hegyek közötti területen. A körbekerített részekre szombat hajnalig már csak a munkálatokat végzők és a biztonságért felelő hatóságok léphetnek be. Az előkészítő munkálatokról helyszíni riportban számolunk be.

Amint beszámoltunk róla, a pápai szentmise helyszínére érkezőket a hétfőn felállított óriási székelykapu fogadja. A székelyföldi megyék összefogásának segítségével rekordidő alatt elkészült kapu feliratán a következő üzenetet hordozza minden ideérkező magyar számára: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér, ne légy hűtlen soha!”

Elkészült egy székelyudvarhelyi műhelyben a pápai szentmise oltára, a pápai trónus: a szék, amin a pápa a mise alatt ülni fog, valamint az asszisztencia ülőalkalmatosságai. Mindez a pápai mise után a csíksomlyói ferences szerzeteseknél marad, és búcsúk alkalmával fogják a későbbiekben használni – erről Bodó Márta a pápalátogatás sajtóbizottsági tagja tájékoztatta a Maszolt.

Elkerítették a területet

Bodó Márta elmondta, jelenleg többek között technikai munkálatok zajlanak, hiszen gyors sebességű internetkábelt (optikai kábelt) kell a helyszínre vezetni, valamint az áramellátás is nagy feladatot jelent majd, a megfelelő hangosítás biztosításával együtt. A befedett Hármashalom-oltár előtti térség új gyepszőnyeget kap a tereprendezés végeztével, valamint nagy mennyiségű virág is díszíteni fogja a mise helyszínét – részletezte Bodó Márta. A munkálatok végső fázisában fogják feltölteni a helyszínre vezető erdei utat, melyet a több hete tartó esős időjárás láthatóan megviselt – mondta a sajtófelelős.

A helyszínen megtörtént a szektorok kialakítása, melyeket térelválasztó kerítésekkel különítettek el. A terület egésze elemekből összeállított kerítéssel van körbezárva, ahová már csak szombaton léphetnek be a belépőjeggyel, valamint sajtóakkreditációval rendelkezők. Kiépítésre került egy jelerősítő állomás a Kis-Somlyó hegy tetején, ahol egyébként katonai alakulatok is állomásoznak.

Áthelyezik a Mária-szobrot

A napokban derült ki, hogy a pápai szentmise alkalmából elmozdítják helyéről a csíksomlyói kegytemplom féltve őrzött Mária-kegyszobrot. Bodó Márta elárulta: a szobrot az oltár szembenézet szerinti jobb oldalán fogják elhelyezni a külön erre a célra kialakított helyen. Ferenc pápa a csíksomlyói nyeregben bemutatott szentmise végén Arany rózsát nyújt át a kegyszobornak.

Az Arany rózsa a pápák különleges adománya, amelyet manapság a különböző Mária-kegyhelyeknek ajándékoznak, e gesztussal a Szűzanya iránti tiszteletet fejezik ki. Ezt a kitüntetést hozza el Ferenc pápa Csíksomlyóra, Mária-tisztelete jeléül, egyben kiemelkedő gesztus ez a segítő, csodatevő Szűzanya csíksomlyói szobra és a vidék népének hite iránti elismerés jeleként. A Ferenc pápa által a csíksomlyói Szűzanyának adandó rózsa ezüstből készült, a rózsa szára és a címer 24 karátos arany bevonatú. Az alapja rózsaszín márvány, amelyen egy ezüstözött váza áll a pápai címerrel, benne két szál természethű rózsa, leveleik ezüstből készültek. A rózsa kb. 84 cm magas, súlya 1200 g. A Kárpát-medencében jelenleg nem őriznek egyetlen pápai arany rózsát sem, bár a történelem folyamán nem egy magyar uralkodó részesült e kitüntetésben, többek között Nagy Lajos király, Luxemburgi Zsigmond császár, Ferenc József császár felesége, Erzsébet (Sissy).

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?