A pápalátogatásra érkezőkhöz is szólnak a Hargitai Megyenapok

Az eddigi évekhez képest nagyobb programkínálattal várja az érdeklődőket a tizenötödik alkalommal megszervezett Hargitai Megyenapok rendezvénysorozata. A koncerteket, hagyományőrző programokat, kiállításokat, tematikus kirándulásokat, gyermekprogramokat is magába foglaló rendezvény május 31. és június 10. között zajlik Hargita megye településein.

Borboly Csaba, Hargita Megyei Tanácsának elnöke az eseményt felvezető sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a pápalátogatás miatt várhatóan megnövekszik a régióba érkező vendégek száma, ezzel együtt a megyenapok is több programot kínál az idelátogatóknak, illetve az itt élőknek. A megyei tanács idén nagyobb mértékben tudja támogatni a programsorozatot – jelentette ki Borboly Csaba.Ferencz Angéla az eseménysorozatot koordináló Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója bemutatta a megyenapok műsorfüzetét. A praktikus formátumú, vizuálisan is tetszetős füzetben megtalálható a megyenapok több mint 300 programja napi lebontásban. A programokon kívül a programfüzet fotókkal illusztrálva mutatja be Hargita megye legfontosabb nevezetességeit, turisztikai attrakcióit, érdekességeit, történelmi régiségeit, műemlékeit. A kiadvány egy térképet is tartalmaz a legfontosabb látnivalókkal – részletezte Ferencz Angéla.

Az igazgatónő kiemelte a pápalátogatás, illetve a pünkösdi búcsú közösségformáló jelentőségét is az átmeneti rítusokhoz sorolva a látogatáson és a búcsún való részvételt. „Sok-sok kilométer van a programfüzetben” – utalt a Kulturális Központ sok hónapos szervezőmunkájára, egyben a programok között megtalálható túraprogramokra is Ferencz Angéla. A kulturális központ koordináló szerepe mellett saját programokkal is jelentkezik, ilyenek a lovas zarándoklat megszervezése, szabadtéri kiállítások, műtermi séták, gyermek néptánc-fesztivál, a hagyományos pünkösdi termékvásár, vagy a június 3-i gyermeknap. Ferencz Angéla kiemelte, hogy a helyi produkciókon túl számos magyarországi művészeti programot is tartalmaz a megyenapok rendezvény-kínálata.A szervezésben részt vevő társintézmények képviselői is bemutatták az általuk szervezett, vagy koordinált programokat. A Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont profiljának megfelelően elsősorban hagyományőrző népzenei és néptánc-programokat kínál, de a gyerekekre is gondolnak: négy településen például bábelőadásokat szerveznek – tájékoztatott Bartalis Izabella igazgatónő. A forrásközpont hagyományos tájházas programja Tájházak Hetévé bővült és 16 településen várja az érdeklődőket. A forrásközpont vezetője bízik abban, hogy a programokkal nem csak az idelátogató vendégeket, hanem a helybélieket is meg tudják szólítani.

Szintén kibővült, az egész gyergyói térséget lefedő programkínálattal készül a megyenapokra a Gyergyószárhegyi Művészeti és Kulturális Központ, amely egészen Borszékig szervez különböző rendezvényeket, benne olyan egész napos eseményekkel, mint a Ditrói lovasnapok, vagy a gyergyóremetei Népdal és néptánc tehetségkutató verseny.Tematikus kirándulásokkal készül a Csíkszéki Kárpát Egyesület. A tíz gyalogos és nyolc kerékpáros túra érinti a szakrális útvonalakat, valamint a Csíkszereda környéki legfontosabb természeti és történelmi látnivalókat. A könnyű és közepes nehézségű kirándulások előzetes bejelentkezéshez kötöttek, részletek megtalálhatóak a CSEKE honlapján, illetve Facebook-oldalán. Külön érdekessége a kirándulós programoknak a kora reggeli kerékpározások.

Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás vezetője kihangsúlyozta, hogy a megyenapok megvalósítása hatalmas közösségi beruházás, amelyből hosszú távon a régió idegenforgalma profitálhat a legtöbbet. Az igazgató kiemelte, hogy az általa vezetett intézmény legfontosabb feladata az eseményeket az érdeklődők elé tárni és elérni, hogy a lehető legtöbb emberhez eljussanak az információk. Ebben a társulás egyik legfontosabb eszköze a visitharghita honlap és applikáció.

Csíkszereda Megyei Jogú Város Önkormányzatának kulturális irodája havi programmagazinjának különkiadásában ad tájékoztatást a város intézményeinek programkínálatáról, benne a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Csíki Székely Múzeum, a Csíki Játékszín előadásaival, kiállításaival, eseményeivel.

A több mint 300 programot felsorakoztató Hargitai Megyenapok péntektől várja az érdeklődőket Csíkszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék településein.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?