Figyelem: egy apró részleten múlhat, hogy magyar középiskolába kerül-e gyermeke

A felvételi űrlapon egy rossz bejelölés miatt román tannyelvű iskolába kerülhetnek a magyar nyolcadikosok – hívta fel a figyelmet kedden a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).

Mint írták, a középiskolai felvételi eljárást szabályzó 4829/30.08.2018-es számú miniszteri rendelet 6. paragrafusa előírásai szerint az idéntől a felvételi eljárás keretében lehetőség adódik a kisebbségi oktatásban résztvevő, és a nyolcadikos országos értékelésen Magyar nyelv és irodalom tantárgyból vizsgázó diákoknak, a felvételi űrlap egyik fejezetében (lásd a csatolt illusztrációt) történő bejelöléssel kérni, hogy a felvételi médiának kiszámításában ne vegyék figyelembe az anyanyelvi vizsgán elért érdemjegyet.

Viszont felhívják a szülők, osztályfőnökök és tanintézményvezetők figyelmét arra, hogy az említett miniszteri rendelet 6-os számú cikkelye értelmében ebben az esetben a diák nem felvételizhet kisebbségi (magyar) nyelven működő középiskolai osztályokba, vagyis ennek az opciónak a bejelölésével a felvételi elosztás során a számítógép átugorhatja a kisebbségi tanintézmények osztályainak kódszámait.

 

„Ilyen körülmények között úgy ítéljük meg, hogy fennállhat a veszélye annak, hogy számos magyar diák középiskolai hely nélkül maradjon vagy a számítógép román tannyelvű osztályba/iskolába sorolja. Ugyanakkor, úgy értékeljük, hogy számos magyar tannyelvű középiskola beiskolázási száma is valós veszélybe kerülhet” – fogalmaz közleményében az RMPSZ.

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?